Je bent pas vrij als je stopt met oordelen

Stop met veroordelen

 

Als er iets is wat ik tijdens mijn persoonlijke ontdekkingsreis moest leren, dan is het wel leven zonder oordeel. Het belang hiervan heeft vooral met mijzelf te maken. Nadat ik leerde om naar mijn hart en intuïtie te luisteren, kwam ik mijn eigen oordeel hierover tegen. Deze weerhielden mij ervan om gevolg te geven aan nieuwe informatie.

Opgegroeid als goede, katholieke jongen zat ik vol met meningen, normen en waarden over alles en iedereen in mijn omgeving. Een tijd lang bleek dat knaphandig tot ik op mijn persoonlijke zoektocht ging. Toen ben ik op zoek gegaan naar waarheden en antwoorden. Vooral een antwoord op de ‘Waarom’-vraag, zodat ik ze naast mijn bestaande kennis kon houden. Dat werkte niet.

Mijn mentor (Jan Voskuil) stelde voor om alle nieuwe inzichten en kennis neutraal te bekijken op hun toegevoegde waarde voor mijn toekomstige leven. Het was dan wel handig om mijn hobby van (ver)oordelen los te laten. Tsjonge… Wat was dat taai… Ik betrapte mijzelf er zelfs op dat ik een oordeel had over het feit dat ik oordeelde. Na een heerlijke lachbui heb ik het toen maar losgelaten.

Nu is het mijn beroep om mensen te leren beter te communiceren. Zowel met zichzelf als met een ander. Want laten we eerlijk zijn… Zonder (ver)oordelen van jezelf of ander ziet de wereld er een stuk mooier uit.

 

Je bent pas vrij als je stopt met (ver)oordelen
– Peter ten Buuren

 

Hoe doe je dat dan, stoppen met oordelen?

  • Wees lief voor jezelf. Ook al is dat dit niet altijd even makkelijk is, belangrijk is het zeker! Lees hier meer over in onze blog “Zelfcompassie op je werk”.
  • Stop met oordelen over een ander. Dan stop je vanzelf met oordelen over jezelf. Lees hier meer over het krijgen van “Meer zelfinzicht”.
  • Denk soms even na voordat je reageert. Heeft er zich al (ver)oordeel gevormd in jouw hoofd? Lach er dan om, laat het los en reageer zonder het oordeel. Leer hoe je communicatie in jouw voordeel kunt laten werken met “Persoonlijke coaching”.

 

Wist je dat…

Peter ten Buuren

Executive Coach TEAMexpert

Peter ten Buuren werkt samen met Sietske Biesmeijer als coach en trainer in bedrijfsleven en overheid. Ze trainen groepen op samenwerking en coachen medewerkers op hun persoonlijke effectiviteit. In hun werk stellen zij de mens centraal.

Blije en gelukkige mensen presteren beter

Teams functioneren beter als zij blijvend leren en zich blijven ontwikkelen. Als teams en teamleden goede prestaties leveren voegen zij waarde toe aan de organisatie.

Klik hier voor meer informatie

Wij helpen hele grote bedrijven, MKB maar ook kleine organisaties

Leiderschap of leidinggeven?

Ontdek jouw persoonlijk leiderschap in ons eBook “Leiderschap of leidinggeven”. We nemen je mee in vier stappen hoe jij als leidinggevende trouw kunt zijn aan jezelf en jouw kracht kunt gebruiken om anderen leiding te geven. Wanneer jij in beweging komt, volgt de rest vanzelf.