Zelfcompassie op je werk

Ik zeg het vaak tegen mijn klanten: wees lief voor jezelf. En ook al weet ik dat dit niet altijd even makkelijk is, belangrijk is het zeker!

Goede prestaties leveren

Op je werk wil jij het vast zo goed mogelijk doen. Het beste uit jezelf halen en goede prestaties leveren. Maar tijdens dit proces gaat het wel eens fout. Fouten maken is heel menselijk en zelfs belangrijk. Het rekt je grenzen op en levert informatie. Ook van collega’s verwacht je dat zij het beste uit zichzelf halen. Fouten maken is dan vanzelfsprekend. Natuurlijk probeer je fouten tot een minimum te beperken. Maar zijn er geen vreselijke gevolgen dan ben je vast vergevingsgezind. Begripvol geef je aan dat iedereen fouten maakt, dat je ervan leert en het de volgende keer vast niet weer gebeurt.

Minder vaak de fout in door zelfcompassie

Maar zijn wij altijd zo vergevingsgezind? In het dagelijks leven zijn wij vaak harder naar onszelf toe dan naar een ander. Een fout van onszelf telt zwaarder dan een fout van een collega. Als iets niet goed gaat voelt dat eerder als een blunder dan dat je denkt: Ik heb weer wat geleerd. Dr. Neff van de Universiteit van Texas deed onderzoek naar zelfcompassie. Zij concludeerde dat veel mensen die lief en begripvol zijn als anderen fouten maken, vaak keihard zijn voor zichzelf. Maar jezelf en je fouten accepteren blijkt beter voor je en helpt je om minder vaak de fout in te gaan.

Leukere collega

Goed voor jezelf zorgen is iets dat niet iedereen meekrijgt in zijn opvoeding. En op de werkvloer horen wij het ook niet vaak. Maar zelfcompassie heel belangrijk voor jou en je omgeving. Lelijk tegen jezelf doen houd je ontwikkeling tegen en remt pro actief handelen. Lief zijn voor jezelf werk opbouwend, stimuleer je persoonlijke ontwikkeling én je wordt er een leukere collega van!

7 Tips voor zelfcompassie op je werk

  1. Respecteer je eigen grenzen
  2. Spreek jezelf niet steeds bestraffend toe
  3. Doe niets tegen je zin in
  4. Luister naar je gevoel
  5. Zorg voor een goede gezondheid
  6. Gun jezelf zo nu en dan een koffie momentje met een collega
  7. Plan op tijd do-not-disturb time in

Zelfcompassie is probleem oplossend

Dr. Neff ontwierp een “zelfcompassie” schaal. Mensen die hoog scoren in deze schaal zijn gelukkiger, optimistischer en eten gezonder. Zelfcompassie helpt om gemotiveerd te blijven als je problemen op wilt lossen — of het nou gaat om die hoeveelheid werk weg werken of een nieuw project opstarten.

Bekijk onze tips voor meer geluk

Sietske Biesmeijer

Executive Coach - TEAMexpert

Sietske Biesmeijer heeft een samengesteld gezin met 4 kids, runt met man een eigen zaak en werkt meestal fulltime. Is daarnaast coach bij een Landelijke aanbieder, heeft zitting in de Raad van Toezicht van Stichting AlGoed en maakt in haar vrije tijd graag kunst.

Blije en gelukkige mensen presteren beter

Teams functioneren beter als zij blijvend leren en zich blijven ontwikkelen. Als teams en teamleden goede prestaties leveren voegen zij waarde toe aan de organisatie.

Klik hier voor meer informatie

Wij helpen hele grote bedrijven, MKB maar ook kleine organisaties

Leiderschap of leidinggeven?

Ontdek jouw persoonlijk leiderschap in ons eBook “Leiderschap of leidinggeven”. We nemen je mee in vier stappen hoe jij als leidinggevende trouw kunt zijn aan jezelf en jouw kracht kunt gebruiken om anderen leiding te geven. Wanneer jij in beweging komt, volgt de rest vanzelf.