Hoe formeer je een goed team?

Zet je een groep mensen bij elkaar, dan wordt het niet automatisch een team. Of maak je van je professionele medewerkers een projectgroep, dan wil dat niet zeggen dat ze automatisch goed gaan samenwerken. Zeker als er snel iets op tafel moet komen, duikt iedereen eerst op de inhoud. Liefst in hun eigen onderdeel en vergeten we met elkaar te starten, contact te maken, doelen af te spreken, te ontdekken, reflecteren en evalueren.

 

Maak een goeie start

Door aandacht te geven aan de start leg je een goeie basis. Zorg dat je tijd besteed aan het kennismaken. Wie is iedereen, wat gaan we precies doen, wat moeten we opleveren en wanneer. Als deze zaken duidelijk zijn, kun je gerichter onderzoeken wie welke kwaliteiten heeft, waar kun je elkaar versterken of elkaars kennis benutten. Spreek met elkaar af wie waarvoor verantwoordelijk is. Hierbij is het ook belangrijk om te weten hoe iedereen werkt, zeg maar je ‘gebruiksaanwijzing’ delen met elkaar. Als je dit doet aan het begin van je samenwerking voorkomt het veel gedoe op de lange termijn. Zo kun je die ene collega prima bellen als je over een top idee wilt sparren. En heeft de ander liever eerst achtergrond informatie of wellicht meer tijd nodig om er zelf over na te denken.

 

Betere prestaties

Iedereen wil het beste uit zijn team of projectgroep halen. Daarvoor is het belangrijk om bewust tijd in te plannen om de samenwerking te verbeteren. Je hebt daar echt niet elke keer een teamsessie of heidag voor nodig. Wel is het van belang dat je tijd inruimt in de agenda’s. Want door de waan van de dag is het iets dat aan de kant geschoven wordt. Stress en oplopende werkdruk hebben hetzelfde effect hierop. Maak van ‘goed samenwerken’ een agendapunt en laat dit elke keer terugkomen. Reflecteer met elkaar en kijk wat er de volgende keer beter of anders kan. Geef feedback, of liever nog: vraag feedback. En doe er vervolgens ook iets mee. Anders is het alleen ‘window dressing’.

 

Tips  voor betere samenwerking

Een goeie start

  • Leer elkaar op een relaxte manier kennen.
  • Bespreek de werkprocessen met elkaar.
  • Vertel je ‘ gebruiksaanwijzing’; wat moeten ze wel of absoluut wel/niet doen bij je.
  • Geef aan wat je kwaliteiten en valkuilen zijn.
  • Wat is je focus binnen dit project/team?

On the road

  • Houd regelmatig de werkprocessen onder de loep, zijn ze nog functioneel?
  • Check regelmatig of jullie elkaars capaciteiten wel benutten, wat kan er beter?
  • Reflecteer, kijk terug op acties en resultaten en leer ervan. Wat ging er goed en wat kan er beter?

Voor de teamleider

  • Geef als leidinggevende het goeie voorbeeld. Wil je dat je medewerkers meer doen met feedback, ga zelf bewust feedback vragen.
  • Coach je medewerkers naar betere samenwerking i.p.v. zeggen wat ze moeten doen.
  • Kijk wat er verbetert is in de samenwerking en benoem dit bij het volgende overleg.
  • Zorg dat ‘goed samenwerken’ regelmatig op de agenda staat.
  • Durf mensen op een andere plek te zetten of een andere taak te geven als dit beter bij hun kwaliteit past.

 

Falen bestaat niet, er is alleen feedback. Fouten bestaan niet, er is alleen informatie.

 

Wist je dat

Sietske Biesmeijer

Executive Coach - TEAMexpert

Sietske Biesmeijer heeft een samengesteld gezin met 4 kids, runt met man een eigen zaak en werkt meestal fulltime. Is daarnaast coach bij een Landelijke aanbieder, heeft zitting in de Raad van Toezicht van Stichting AlGoed en maakt in haar vrije tijd graag kunst.

Blije en gelukkige mensen presteren beter

Teams functioneren beter als zij blijvend leren en zich blijven ontwikkelen. Als teams en teamleden goede prestaties leveren voegen zij waarde toe aan de organisatie.

Klik hier voor meer informatie

Wij helpen hele grote bedrijven, MKB maar ook kleine organisaties

Leiderschap of leidinggeven?

Ontdek jouw persoonlijk leiderschap in ons eBook “Leiderschap of leidinggeven”. We nemen je mee in vier stappen hoe jij als leidinggevende trouw kunt zijn aan jezelf en jouw kracht kunt gebruiken om anderen leiding te geven. Wanneer jij in beweging komt, volgt de rest vanzelf.