5 ingrediënten voor een succesvol team

Een succesvol team behaalt doelen, boekt resultaat en is een veilig ‘leer klimaat’. Daarmee bedoel ik dat het oké is om fouten te maken, aan te geven dat je iets spannend vindt of er tegenop ziet en waarbinnen je hulp kunt vragen én geven. Kortom, een lekkere omgeving waarin je naar elkaar omziet, jezelf kunt zijn, uitgedaagd wordt om je grenzen te verkennen en je tevreden kijkt naar de behaalde resultaten.

 En wat zijn dan die ingrediënten voor zo’n team?

 

1. Emoties delen

Toen wij 18 jaar geleden begonnen met PeopleCoaching konden we niet hardop zeggen dat we werkten met emoties op de werkvloer. Tegenwoordig heeft iedereen wel door dat als je emoties niet adresseert, het alleen maar meer bagger geeft.

 

2. Ken je gebruiksaanwijzing

En als jij je gebruiksaanwijzing kent en deelt, levert dit veel duidelijkheid op. Je kunt makkelijker je grenzen aangeven en je levert sneller, mooiere resultaten. Kortom, je bent van meerwaarde voor je team! Weet je niet hoe je het beste met je collega om kunt gaan, vraag ook naar zijn gebruiksaanwijzing. Dat scheelt heel veel tijd!

 

3. Anderen serieus nemen

Net zoals jij ook graag serieus genomen wilt worden, wil je collega dat ook. En onthoudt goed dat niet iedereen hetzelfde is. Een beetje nieuwsgierigheid kan al snel helpen. Wat bedoelt de ander, waar komt hij vandaag, wat is zijn kwaliteit, hoe ziet hij dit… etc. Een tip is vooraf duidelijk benoemen of vragen wat het doel is van een project, overleg of bepaalde actie. Dit geeft duidelijkheid en helpt je ook bij je doel te blijven.

 

4. Relativeren

‘Sietske, het is maar werk’ zei een collega-ondernemer eens tegen mij. En inderdaad, we hebben met elkaar een taak te verrichten, in je team en in je organisatie. En aangezien niet iedereen hetzelfde is, denkt en doet als jij, heb je te maken met verschillende mensen, gedachten en acties. Het kan dan ook helpen om wat vaker te relativeren als het niet helemaal gaat zoals jij had gedacht. Natuurlijk niet ten koste van het resultaat. Maar wel als het gaat om je gelijk willen halen, het laatste woord hebben of de credits voor iets willen krijgen. Uiteindelijk gaat het er om met elkaar lekker te werken met mooie resultaten.

 

5. Gewoon doen

Dit punt hangt sterk samen met het vorige punt. Er moet gewoon gewerkt worden. Daarmee bedoel ik, het werk is de hoofdzaak. En vanzelfsprekend is werkklimaat belang zo niet essentieel om op een fijne manier je doel te behalen. Maar werken blijft het hoofddoel. Je hoeft niet met iedereen de beste vrienden te zijn maar er wel goed mee kunnen werken.

 

Als je eenmaal weet hoe het moet, is het makkelijk.

 

Wist je dat…

 

Sietske Biesmeijer

Executive Coach - TEAMexpert

Sietske Biesmeijer heeft een samengesteld gezin met 4 kids, runt met man een eigen zaak en werkt meestal fulltime. Is daarnaast coach bij een Landelijke aanbieder, heeft zitting in de Raad van Toezicht van Stichting AlGoed en maakt in haar vrije tijd graag kunst.

Blije en gelukkige mensen presteren beter

Teams functioneren beter als zij blijvend leren en zich blijven ontwikkelen. Als teams en teamleden goede prestaties leveren voegen zij waarde toe aan de organisatie.

Klik hier voor meer informatie

Wij helpen hele grote bedrijven, MKB maar ook kleine organisaties

Leiderschap of leidinggeven?

Ontdek jouw persoonlijk leiderschap in ons eBook “Leiderschap of leidinggeven”. We nemen je mee in vier stappen hoe jij als leidinggevende trouw kunt zijn aan jezelf en jouw kracht kunt gebruiken om anderen leiding te geven. Wanneer jij in beweging komt, volgt de rest vanzelf.