Waardering binnen je team en voor je teamgenoten

Essentieel voor je team is dat teamleden onbevreesd hun bijdrage kunnen leveren en dat ze problemen of hindernissen onbelemmerd kunnen uiten. Als manager of teamleider heb je voortdurend oog en oor voor teamleden. Maar… er moet juist nu harder gewerkt worden: de nog steeds wisselende regels omtrent COVID19, zieke medewerkers of medewerkers in quarantaine en het gemak en ongemak van hybride werken.

Al met al is er minder ruimte voor gezellige personeelsborrels of leerzame workshops. De spanning op de werkvloer is merkbaar. Dus juist nu, juist vandaag is het uiten van je waardering enorm belangrijk. Waardering maakt de sfeer in het team toegankelijker en nodigt uit de mouwen op te stropen en stappen te zetten!

 

Gewoon even je waardering uitspreken….

Het klinkt erg simpel: “gewoon even je waardering uitspreken”. En je bent vast overtuigd dat je al voldoende waardering uit. Maar vaak gaat het fout door:

 • onvoldoende besef van het belang (het waarom)
 • beperkte opmerkzaamheid voor de specifieke bijdrage (wat doet hij precies)
 • gebrekkige vaardigheden m.b.t. het uiten van waardering (hoe zeg ik dat nou…)
 • vooral als je niet opmerkzaam bent, niet echt geïnteresseerd in wat de ander doet, voelt een compliment als een truc, een lege huls die uiteindelijk meer schade aanricht dan goed doet

 

6 tips hoe je waardering kunt uiten

 1. Het is essentieel om waardering en feedback te krijgen op je werk. Hoe weet je anders dat je het goed doet? Feedback geeft motivatie. Het is de brandstof waarop je je werk doet.
 2. Kijk eens goed naar je teamlid: heb je enig idee wat hij allemaal doet. Word nieuwsgierig en vraag!
 3. Onderzoek de behoefte: is het voor jouw teamlid belangrijk om regelmatig feedback te krijgen? Ook al vraagt hij nooit of hij zijn werk goed doet.
 4. Wellicht geef jij waardering op een manier die jouw teamlid niet ziet of herkent. Onderzoek of jouw manier wel de behoefte van de ander vervult.
 5. Waarom is het voor jou zo belangrijk om gewaardeerd te worden? Zou het kunnen zijn dat jouw teamlid dat ook zo ervaart?
 6. Denk aan het belang: waardering geeft de mogelijkheid om problemen aan te pakken en verbeteringen daadwerkelijk door te voeren.

 

Waardering geeft mensen vleugels!

 

Op naar fantastische teamprestaties

Waardering is dus een belangrijk aspect van teamwerk. Waardering van de eigen talenten en bijdragen, hoe groot of klein dan ook, brengt veel teweeg. Het geeft teamleden het gevoel dat hun werk gezien wordt, dat zij ertoe doen en dat zij erkend worden. Ze presteren daardoor beter. Teamleden blijven daardoor gemotiveerd om hun werk met plezier te doen. Een gevoel van erkenning verlaagt tevens het stressniveau en verhoogt de gezondheid.

 

Wat iedereen eigenlijk al weet…

 • teamleden die zich gewaardeerd voelen zijn minder vaak ziek
 • teamleden die zich gewaardeerd voelen zijn minder vatbaar voor een burn- of bore-out
 • teamleden die zich gewaardeerd voelen presteren beter
 • teamleden die waarderingen geven en ontvangen voelen zich gelukkiger
 • hoe gelukkiger je teamleden, hoe beter zij presteren

 

Ontwikkel je verder bij PeopleCoaching

Sietske Biesmeijer

Executive Coach - TEAMexpert

Sietske Biesmeijer heeft een samengesteld gezin met 4 kids, runt met man een eigen zaak en werkt meestal fulltime. Is daarnaast coach bij een Landelijke aanbieder, heeft zitting in de Raad van Toezicht van Stichting AlGoed en maakt in haar vrije tijd graag kunst.

Blije en gelukkige mensen presteren beter

Teams functioneren beter als zij blijvend leren en zich blijven ontwikkelen. Als teams en teamleden goede prestaties leveren voegen zij waarde toe aan de organisatie.

Klik hier voor meer informatie

Wij helpen hele grote bedrijven, MKB maar ook kleine organisaties

Leiderschap of leidinggeven?

Ontdek jouw persoonlijk leiderschap in ons eBook “Leiderschap of leidinggeven”. We nemen je mee in vier stappen hoe jij als leidinggevende trouw kunt zijn aan jezelf en jouw kracht kunt gebruiken om anderen leiding te geven. Wanneer jij in beweging komt, volgt de rest vanzelf.