Zet je intuïtie op scherp

 

in·tu·ï·tie (de; v; meervoud: intuïties) 1 inzicht zonder nadenken

Zo eenvoudig vertaalt de Dikke van Dale intuïtie. Maar een uitleg over hoe intuïtie precies werkt, is moeilijker te vinden. Dus leggen wij het vaak uit als het vermogen van ons onbewuste brein om nuttige en belangrijke signalen te sturen.

De bedoeling van intuïtie is dat het je handelen beïnvloed, dat het je informatie geeft waar je wat aan hebt. Dat vraagt dan wel dat je er naar luistert. En dat is nog niet zo eenvoudig. Want tegenwoordig zijn wij meer gewend om te handelen vanuit onze ratio, ons verstand. Dit ‘verstandig bezig zijn’ hebben wij zo prachtig gecultiveerd dat het bijna als heilig wordt beschouwd. Intuïtie is een basis, een begin. Zelfs de wetenschap begint vaak vanuit een intuïtieve vraag, een stelling die wordt onderzocht.

 

In 3 stappen concreet werken met intuïtie

 

Stap 1 erkennen

Om te werken met intuïtie moet je het eerst erkennen. Dit is voor de meeste mensen niet zo’n probleem. Wij weten eigenlijk allemaal wel dat intuïtie bestaat, dat er meer is dat wat wij denken en zeker weten, dat er meer is dan een gevoel of een vorm van instinct.

 

Stap 2 herkennen

Het herkennen van een intuïtieve ingeving zoals “Ik heb geen goed gevoel bij die persoon” gaat meestal wel eenvoudig. Dit zogenaamde onderbuik gevoel is algemeen geaccepteerd. Maar de wat minder algemene ingevingen of de wat minder sociaal geaccepteerde ingevingen, die zijn vaak lastiger te herkennen. En waarom? Eigenlijk gewoon omdat we dat niet geleerd hebben, wij zijn niet echt opgevoed met het herkennen van deze signalen.

 

Stap 3 handelen

Als je begint met het meer luisteren naar je intuïtieve ingevingen kan dit onwennig zijn. Je brein zal bij een dergelijke ingeving het rationeel willen verklaren. Dit vraagt dus oefening.

 

Het Intuïtie Model©

Een goed ontwikkelde intuïtie verkort de beslissingstijd enorm. Door beslissingen te nemen vanuit het Intuïtie Model© ben je minder tijd kwijt met vergaderen, ga je meer zinvolle mogelijkheden onderzoeken en vaker innovatief bezig zijn. Dit bespaart geld en levert betere prestaties op.

 

 

 Intentie van intuïtie is bijdragen aan jouw geluk

 

 

Je zesde zintuig ontwikkelen met deze 5 tips

  1. Haal meer uit een flinter informatie en sla de rest over
  2. Vraag je niet af waarom je iets weet, dat kan later ook nog
  3. Stem in met iedere gedachte, geef jezelf de ruimte
  4. Vraag niet wat anderen ervan vinden
  5. Stel positieve vragen aan jezelf en laat het antwoord komen.

 

Wil jij werken met jouw Intuïtie ?

Op een creatieve, luchtige en herkenbare manier herontdek je de kernwaarden van het intuïtie Model: je intuïtie, je gevoel en je verstand. Het herkennen van het zogenaamde onderbuik gevoel is meestal wel te doen. Maar de wat minder algemene ingevingen of de wat minder sociaal geaccepteerde ingevingen, die zijn vaak lastiger te herkennen. Hiermee ga je creatief aan de slag. Je leert ook om je intuïtie naar je gevoel en je verstand te laten luisteren, zodat er zinvolle informatie uit komt. Alle 3 tezamen zijn ze namelijk een belangrijke informatiebron. Ben jij je hier bewust van, dan kun je ze beter inzetten. Vraag bij ons naar de mogelijkheden!

  • ontdek je eigen Intuïtie Model©
  • hoe werkt intuïtie precies en hoe herken ik het
  • leer werken met je intuïtie in combinatie met je gevoel en je verstand
  • een mooie tool om eenvoudig te komen tot betere resultaten

 

 

Sietske Biesmeijer

Executive Coach - TEAMexpert

Sietske Biesmeijer heeft een samengesteld gezin met 4 kids, runt met man een eigen zaak en werkt meestal fulltime. Is daarnaast coach bij een Landelijke aanbieder, heeft zitting in de Raad van Toezicht van Stichting AlGoed en maakt in haar vrije tijd graag kunst.

Blije en gelukkige mensen presteren beter

Teams functioneren beter als zij blijvend leren en zich blijven ontwikkelen. Als teams en teamleden goede prestaties leveren voegen zij waarde toe aan de organisatie.

Klik hier voor meer informatie

Wij helpen hele grote bedrijven, MKB maar ook kleine organisaties

Leiderschap of leidinggeven?

Ontdek jouw persoonlijk leiderschap in ons eBook “Leiderschap of leidinggeven”. We nemen je mee in vier stappen hoe jij als leidinggevende trouw kunt zijn aan jezelf en jouw kracht kunt gebruiken om anderen leiding te geven. Wanneer jij in beweging komt, volgt de rest vanzelf.