Zakelijk mediteren in 4 stappen

Mediteren is gezond

Meditatie
is het creëren van een ontspannen bewustzijnstoestand van zowel lichaam als geest en kan helpen tegen stress en spanning.

Mediteren is gezond, blijkt uit veel onderzoeken. Reden genoeg om het eens te proberen. En gelukkig: heel ingewikkeld is het allemaal niet, ook al denk je misschien van wel. Wat levert het in korte tijd op: meer vrede in jezelf, je intuïtie ga je meer gebruiken en je doet met meer plezier datgene waar je blij van wordt. Je steekt minder tijd in dingen die een ‘energielek’ voor je vormen en je leven wordt leuker!

Mediteren voor minder stress

Meditatie gaat ervan uit dat het lichaam een verlengstuk is van de geest. Als we sterke emoties ervaren, reageert ons lichaam daar ook op. Onderzoek wijst uit dat de voordelen van meditatie groot zijn: het verlaagt de bloeddruk, de hartslag daalt en de spierspanning loopt terug. Kortom, we ontspannen en ervaren minder stress. Daarnaast verhoogt het de concentratie van het ‘gelukshormoon’ endorfine en het hormoon DHEA, dat stress verlagend werkt. Ook is het een oppepper voor ons immuunsysteem.

Kies een vast tijdstip

Beginnen met mediteren vraagt om wilskracht. Probeer elke dag een vast tijdstip vrij te houden voor de oefening. Kies een moment dat goed voelt en past en probeer uit wat het beste bevalt. Voor sommigen is mediteren een fris begin van de dag, anderen doen het liever ’s avonds om tot rust te komen voor het slapen. Kies een vaste, rustige plek.

Zakelijk mediteren in 4 stappen

  1. Ga in een positie zitten die comfortabel is voor je – niet zo ontspannen dat je in slaap zou vallen, maar ontspannen en alert tegelijk. Rechte rug, de handen rusten op de bovenbenen of in de schoot. De armen hangen losjes en de schouders zijn ontspannen.
  2. Laat alle gedachten, emoties, gevoelens en dagelijkse beslommeringen achter je. Breng je aandacht naar het lichaam. Concentreer je nu op de ademhaling en voel de luchtstroom die door je neus in en uit stroomt. Voel de adem in je borst en in je buik.
  3. Blijf aandachtig ademhalen. Keer bij elke afleiding rustig met je aandacht terug naar het volgen van je adem. Oordeel niet: wanneer gedachten opkomen, weet dat deze onvermijdelijk zijn, je hoeft ze niet te veroordelen of ze weg te duwen. Laat ze als ‘wolken’ wegdrijven en keer steeds weer zachtjes met je aandacht terug naar je adem.
  4. Open na enige tijd (min. 10 minuten) de ogen en rond de meditatie af.

Tips

  1. Probeer gedachtes van commentaar op het verloop van het mediteren te voorkomen. Het is goed zoals het is!
  2. Weet dat je de tijd goed besteed. Zelfs als het voelt alsof je gedurende de hele meditatie hebt nagedacht, waren er seconden (of microseconden) dat je geest in het grote niets gleed, wat betekent dat je de voordelen van mediteren hebt ontvangen.
  3. Regelmaat is belangrijk. Mediteer minimaal vijf tot tien minuten en maak dat tot een dagelijks ritueel, net als de hond uitlaten of ontbijten.
  4. Als je dit proces aangaat gedurende een paar dagen achter elkaar, merk je dat er wezenlijke veranderingen in je leven komen. Merken dat je anders met je gedachten kunt omgaan betekent een doorbraak, omdat je interne referentiepunt verschuift van ego naar je geest die getuige is van je bewustzijn. Als je je minder identificeert met je gedachten en verhalen, ervaar je meer vrede en open je jezelf voor nieuwe mogelijkheden.

 

Regelmatig mediteren kan hetzelfde effect hebben
als op vakantie gaan:
goed uitrusten en anders tegen het leven aankijken.

 

Wist je dat…

Wist je dat in onze drukke maatschappij steeds meer mensen nieuwsgierig zijn naar meditatie. Dat is niet voor niets. Mediteren is niet moeilijk, een paar minuten oefenen per dag zorgt al voor resultaat.

Werken aan jouw stressniveau?

Ben jij niet gelukkig het het stressniveau dat jij in je werk ervaart? Ga aan de slag met bovenstaande meditatieoefening en laat weten hoe het je vergaat. Wil je op de lange termijn anders met stressvolle situaties omgaan, dan is het Personal Development traject iets voor jou.

Lees ook eens dit blog Tips voor meer geluk.

Sietske Biesmeijer

Executive Coach - TEAMexpert

Sietske Biesmeijer heeft een samengesteld gezin met 4 kids, runt met man een eigen zaak en werkt meestal fulltime. Is daarnaast coach bij een Landelijke aanbieder, heeft zitting in de Raad van Toezicht van Stichting AlGoed en maakt in haar vrije tijd graag kunst.

Blije en gelukkige mensen presteren beter

Teams functioneren beter als zij blijvend leren en zich blijven ontwikkelen. Als teams en teamleden goede prestaties leveren voegen zij waarde toe aan de organisatie.

Klik hier voor meer informatie

Wij helpen hele grote bedrijven, MKB maar ook kleine organisaties

Leiderschap of leidinggeven?

Ontdek jouw persoonlijk leiderschap in ons eBook “Leiderschap of leidinggeven”. We nemen je mee in vier stappen hoe jij als leidinggevende trouw kunt zijn aan jezelf en jouw kracht kunt gebruiken om anderen leiding te geven. Wanneer jij in beweging komt, volgt de rest vanzelf.