Wie lust er een onsje Burn-out?

 

Volgens de statistieken kost een werknemer met een burn-out ongeveer € 250,- per dag. Vervanging niet meegerekend, laat staan de verminderde productie of het mentale welzijn van de medewerker. En de verwachtingen zijn dat het aantal medewerkers met een burn-out de komende tijd v.w. Covid19 zal oplopen. Nu ben ik niet zo’n zwartkijker… maar het is handig om éven te checken of je nog iets aan onderstaande tips hebt. Zo voorkom je misschien wel dat je uitvalt en het allemaal niet meer ziet zitten…

 

1. Luister naar je lijf

Neem je al langere tijd te veel hooi op je vork? Dat gaat niet altijd goed. Leer je grenzen te ontdekken, luister ernaar en kies vaker voor ontspanning.

2. Structuur helpt

Op vaste tijden vaste taken uitvoeren zorg voor structuur en duidelijkheid. Dit levert rust op. Als je zo’n 80% inplant, houd je ook ruimte voor onvoorziene zaken.

3. Focus!

Soms ben je drukker in je hoofd met alle taken dan met het daadwerkelijk uitvoeren ervan. Kies dan voor 1 taak en begin daarmee. Zo voorkom je half afgemaakte klussen én geeft de afgeronde taak je voldoening.

4. Perfectionisme is een kwaliteit

Zeker! Alleen als je té lang met zaken bezig bent, gaat het je in de weg zitten. Bepaal vooraf wanneer je tevreden bent met je klus en houd je hieraan. Er komt vast wel weer een tijd waarin jij je perfectionisme wel functioneel kunt inzetten.

5. Doe eens sociaal

De neiging bij een burn-out is om je van de buitenwereld af te sluiten. Dit werkt negatief. Kies in deze periode vaker voor sociale contacten. Liever een paar keer per week een kort sociaal moment dan 1x langer. Zo doorbreek je sombere gedachten en lift je jezelf wat meer op.

6. Kies voor Endorfine

Lachen helpt om het gelukshormoon Endorfine aan te maken. Dit zorgt ervoor dat stressverschijnselen verminderen. Lachen helpt dus om je beter te voelen, beter je werk te kunnen doen én om te relativeren. Dus eh… kijk een lachfilm, leen het moppenboek van je neefje, klets bij met een (grappige) collega of lach iets vaker om jezelf. Het helpt!

7. Leef in het hier en nu

Je hebt geen invloed op gisteren, morgen is altijd morgen dus vandaag is jouw dag. Door je op vandaag te concentreren, ga je minder malen en piekeren. Maak concrete plannen en kies voor genieten. Deze dag heb je maar 1x.

 

Kom eens langs

Wanneer de werkdruk te hoog blijft, raak je langzaam opgebrand en word je vaker of langer ziek. Maak een afspraak om te ontdekken of coaching iets voor jou is. Persoonlijke ontwikkeling kan jou helpen beter met je grenzen om te gaan en gelukkiger te worden. Reageer tijdig en voorkom een burn-out. Plan hier je gratis oplossingsgerichte gesprek voor het verbeteren van jouw situatie.

Maak een keuze uit Sietske Biesmeijer of Peter ten Buuren. Je kunt ook bellen naar 053 – 369 0560 of mailen naar info@peoplecoaching.nl.

 

       

 

 Creëer jouw eigen toekomst, voordat een ander het voor je doet

 

Wist je dat…

 

Sietske Biesmeijer

Executive Coach - TEAMexpert

Sietske Biesmeijer heeft een samengesteld gezin met 4 kids, runt met man een eigen zaak en werkt meestal fulltime. Is daarnaast coach bij een Landelijke aanbieder, heeft zitting in de Raad van Toezicht van Stichting AlGoed en maakt in haar vrije tijd graag kunst.

Blije en gelukkige mensen presteren beter

Teams functioneren beter als zij blijvend leren en zich blijven ontwikkelen. Als teams en teamleden goede prestaties leveren voegen zij waarde toe aan de organisatie.

Klik hier voor meer informatie

Wij helpen hele grote bedrijven, MKB maar ook kleine organisaties

Leiderschap of leidinggeven?

Ontdek jouw persoonlijk leiderschap in ons eBook “Leiderschap of leidinggeven”. We nemen je mee in vier stappen hoe jij als leidinggevende trouw kunt zijn aan jezelf en jouw kracht kunt gebruiken om anderen leiding te geven. Wanneer jij in beweging komt, volgt de rest vanzelf.