Werken vanaf de sofa

Het Nieuwe Werken is in volle gang. Kantoortuinen bestaan voor 50% uit flexplekken, mensen werken vanuit huis of bij de klant. Steeds meer zijn de werktijden rekbaar en flexibel in te vullen. Of ik ook van het nieuwe werken houd? Ik vind het vaak lastig om hierin mee te gaan.

Van 9-17 werken?

Stiekem denk ik weleens dat ik meer bij de ouderwetse generatie van de ‘9-17 werktijden’ en van het ‘klokken’ pas. Ik hecht ook waarde aan de sociale verwachting dat je toch minstens een kwartier voor je werktijd aanwezig bent en dito zoveel tijd na je werktijd weer vertrekt. Des te verwarrender was het toen ik jaren geleden manlief ontmoette. Wij zijn op dezelfde dag bij dezelfde baas begonnen en hadden dezelfde werktijden. Ik zat toen echt nog in een ‘strakke werkmodus’, manlief staat daar 180 graden anders in. Waar ik die 15 minuten eerder aanwezig was, kwam hij rustig fluitend zo’n 15 minuten later binnen wandelen! Geen sorry, geen excuses en geen uitleg. Gewoon rustig binnenkomen en relaxt wat koffie pakken… Pas later zag ik dat hij ook zo’n relaxte houding aannam in crisissituaties, weekenden dat er plotseling gewerkt moest worden of reguliere werkdagen die uitliepen. Dat was verfrissend.

Kantoor of keukentafel

Veel van mijn klanten vinden het lastig om te ontdekken hoe en op welke manier het nieuwe werken bij hun past. “Moet ik dan per se thuiswerken? En als ik thuis werk, mag ik dan tussendoor de was aanzetten of de krant lezen?” Belangrijk bij Het Nieuwe Werken is dat je een manier vindt die bij je past. Zo kan het zijn dat je voor klussen waar je langdurig je aandacht bij moet houden een rustige omgeving wilt hebben. Voor de één is die rustige omgeving dan het kantoor, terwijl voor de ander de eigen keukentafel of een Van der Valk restaurant beter werkt. Was je voorheen verplicht om dagelijks in de spits te reizen om op tijd op je werk te zijn? Nu kun je wellicht eerst een uur thuis je e-mail afhandelen en daarna naar kantoor of klant reizen. Ideaal en veel effectiever, als het bij je past.

Efficiency ten top!

Bij mij werkt het nog niet altijd even soepel. Ondertussen ben ik al 11 jaar ondernemer en werk ik regelmatig ’s avonds en in het weekend. Toch vind ik het soms nog lastig als ik – zomaar tussendoor – koffie drink bij een vriendin of als ik tussen twee afspraken door mijn boodschappen doe. Maar ik doe het wel! Ik schrijf blogs achter mijn pc en vanaf de sofa. Ik beantwoord mijn e-mails vanaf mijn veranda en vanuit mijn kantoor. Langzamerhand geniet ik steeds meer van mijn flexibele en efficiënte manier van werken.

Onderzoek eens – binnen de grenzen van jouw werkgever of organisatie – wat de mogelijkheden zijn en hoe deze bijdragen aan jouw optimale manier van functioneren. Het is misschien even onderzoeken en uitproberen, maar het levert je vast veel werkplezier en goede prestaties op!

Ik ben benieuwd naar jouw creatieve oplossingen, schrijf je hieronder een reactie?

Lees ook onze blog over Zelfcompassie op je werk

Sietske Biesmeijer

Executive Coach - TEAMexpert

Sietske Biesmeijer heeft een samengesteld gezin met 4 kids, runt met man een eigen zaak en werkt meestal fulltime. Is daarnaast coach bij een Landelijke aanbieder, heeft zitting in de Raad van Toezicht van Stichting AlGoed en maakt in haar vrije tijd graag kunst.

Blije en gelukkige mensen presteren beter

Teams functioneren beter als zij blijvend leren en zich blijven ontwikkelen. Als teams en teamleden goede prestaties leveren voegen zij waarde toe aan de organisatie.

Klik hier voor meer informatie

Wij helpen hele grote bedrijven, MKB maar ook kleine organisaties

Leiderschap of leidinggeven?

Ontdek jouw persoonlijk leiderschap in ons eBook “Leiderschap of leidinggeven”. We nemen je mee in vier stappen hoe jij als leidinggevende trouw kunt zijn aan jezelf en jouw kracht kunt gebruiken om anderen leiding te geven. Wanneer jij in beweging komt, volgt de rest vanzelf.