Persoonlijk leiderschap

Te druk voor een coach…

Tot drie keer toe is het raak:
Een coachgesprek wordt uitgesteld vanwege tijdsgebrek. Ik kom erop terug maar het komt nog steeds niet uit. Een tijd later bel ik opnieuw, en dan blijkt de betreffende persoon afwezig te zijn.
Ziek, waarschijnlijk voor langere tijd.

Drie keer is scheepsrecht. Drie keer is geen incident maar lijkt op een trend: te druk, wel behoefte aan hulp, maar geen vertrouwen in een snelle oplossing. Dus maar door modderen totdat het lijntje breekt.

Wel jammer, want een snelle oplossing is er wel degelijk. In een gesprek van een uur kan ik al praktische tips geven voor het begin van één of twee oplossingen. Passend bij jou als persoon, bij je functie én je taak. Dit is bewust werken aan persoonlijk leiderschap. Wat wil je en hoe zet je de 1e stap..

Persoonlijk leiderschap

Persoonlijk leiderschap is de vaardigheid om jezelf te leiden. Dit kun je leren. Zo stel ik in een coachgesprek altijd de vraag: wat zou je willen? Het eerste antwoord is vaak niet mogelijk. Daarom ben je ook vastgelopen. Toch helpt het al om wensen uit te spreken:
– omdat blijkt dat je vaak zelf al een deel van het antwoord weet.
– omdat je een sparringpartner nodig hebt om een aantal beperkende gedachten te tackelen.
– omdat een spiegel nu eenmaal goed werkt.
Door te ontdekken welke gangbare paden jij loopt, creëer je meer bewustzijn bij jezelf en krijg je meer en meer de mogelijkheid je gedrag te veranderen. Ga je weer aan het roer staan van je eigen leven.

Tips

Als coach heb ik natuurlijk nog meer te bieden dan alleen aanhoren en spiegelen…

  1. Downchunken: het opdelen van een groot probleem in kleine, praktische brokken. Vaak geeft het wegnemen van één brok al lucht en ruimte en helpt het ook nog om die grote berg aan het wankelen te brengen.
  2. Een andere invalshoek tonen. Als je een kopje omdraait, zit het oor aan de andere kant. Een situatie ziet er anders uit als je het van de andere invalshoek bekijkt. Dit helpt voor je beeldvorming en dus ook voor je ervaring en reactie.
  3. Aandacht geven aan wat je wilt, in plaats van aan wat je niet wilt. Vaak draai je rond in zaken die niet goed gaan, waar je van baalt, die niet lukken. Het inspireert om na te denken over je plannen en wensen, en het helpt om kansen te zien in plaats van beperkingen.

Bovenstaande strategieën kunnen uitmonden in eenvoudige, praktische adviezen:

  • Sla jij altijd je pauzes over om het werk af te krijgen? Plan dan morgen een half uur pauze in.Daarna ga je met een fris hoofd en nieuwe energie weer verder en werk je efficiënter.
  • Kom jij niet toe aan het bezoeken van je klanten omdat je team niet zelfstandig genoeg is? Plan een dag klantafspraken en geef je team de kans hun eigen boontjes te doppen.

 

de vraag is of je je
uitdagingen wilt beperken
of je beperkingen wilt uitdagen

Wist je dat…

  • als je het te druk hebt voor een coachgesprek, je toe bent aan een coach…
  • een goede coach jou helpt je persoonlijke leiderschap te ontwikkelen en in te zetten…
  • met persoonlijk leiderschap jij weer aan het roer staat van jouw leven!

Sietske Biesmeijer

Executive Coach - TEAMexpert

Sietske Biesmeijer heeft een samengesteld gezin met 4 kids, runt met man een eigen zaak en werkt meestal fulltime. Is daarnaast coach bij een Landelijke aanbieder, heeft zitting in de Raad van Toezicht van Stichting AlGoed en maakt in haar vrije tijd graag kunst.

Blije en gelukkige mensen presteren beter

Teams functioneren beter als zij blijvend leren en zich blijven ontwikkelen. Als teams en teamleden goede prestaties leveren voegen zij waarde toe aan de organisatie.

Klik hier voor meer informatie

Wij helpen hele grote bedrijven, MKB maar ook kleine organisaties

Leiderschap of leidinggeven?

Ontdek jouw persoonlijk leiderschap in ons eBook “Leiderschap of leidinggeven”. We nemen je mee in vier stappen hoe jij als leidinggevende trouw kunt zijn aan jezelf en jouw kracht kunt gebruiken om anderen leiding te geven. Wanneer jij in beweging komt, volgt de rest vanzelf.