Verbeter de samenwerking in je team

Soms loopt de samenwerking tussen je teamleden niet zoals je zou willen. Het contact verloopt stroef, er ontstaat regelmatig ergernis en het kost jou dan veel tijd om het telkens weer bij elkaar te brengen…

 

Wat is er aan de hand?

Projecten schieten niet op, vergaderingen zijn langdradig of met weinig resultaat, mensen weten niet meer hoe ze verder moeten, zijn pissig op elkaar. Allemaal gevoelens die je kunt hebben als je met elkaar samenwerkt. Voor een deel horen die gevoelens erbij. Maar bekijk ze eens als signalen. Signalen dat jouw team bijgestuurd moet worden. Elk teamlid heeft eigen verantwoordelijkheid. Maar nemen ze die ook? Hoe gaan ze met die verantwoordelijkheid om?

 

Hoe vind je de oorzaak?

Bekijk het onderstaande rijtje eens om te ontdekken waar de bottleneck zit.

  • Is er onduidelijkheid of onenigheid over het doel?
  • Is er gebrek aan acceptatie van de opdracht of aan één van de bijbehorende taken?
  • Ontwikkelt de projectgroep of het team zich niet goed?
  • Kloppen de taak- en rolverdelingen niet?
  • Is er onduidelijke of onzorgvuldige communicatie?
  • Is er misschien te weinig discipline rondom afspraken?
  • Sluit de manier van aansturing niet aan op het team?

 

Kom in actie

Als je duidelijk hebt waar het probleem in zit, wat de oorzaak is van de slechte samenwerking, dan kun je ermee aan de slag. Bespreek je bevindingen in het team en vraag vervolgens wat het team nodig heeft om deze oorzaak weg te nemen. Maak daar SMART afspraken over en vraag iedereen zijn verantwoordelijkheid te nemen en zich aan de gemaakte afspraken te houden.

Pas als iedereen het doel begrijpt en accepteert en het team een gezamenlijke visie op het resultaat heeft ontwikkeld, kunnen de taken goed verdeeld worden. Als er mensen in het team zitten die dat doel om welke reden dan ook niet interessant vinden, kunnen ze beter vertrekken.

Dusseh…

Hoe eerder je een probleem signaleert en oorzaken en oplossingen bespreekt, hoe meer plezier je zult hebben van het team waarin je werkt of dat je aanstuurt. Hoe duidelijker je bent in de samenwerking, hoe beter de opbrengst!

 

Als je eenmaal weet hoe het moet, is het makkelijk!

 

Wist je dat

 

 

Sietske Biesmeijer

Executive Coach - TEAMexpert

Sietske Biesmeijer heeft een samengesteld gezin met 4 kids, runt met man een eigen zaak en werkt meestal fulltime. Is daarnaast coach bij een Landelijke aanbieder, heeft zitting in de Raad van Toezicht van Stichting AlGoed en maakt in haar vrije tijd graag kunst.

Blije en gelukkige mensen presteren beter

Teams functioneren beter als zij blijvend leren en zich blijven ontwikkelen. Als teams en teamleden goede prestaties leveren voegen zij waarde toe aan de organisatie.

Klik hier voor meer informatie

Wij helpen hele grote bedrijven, MKB maar ook kleine organisaties

Leiderschap of leidinggeven?

Ontdek jouw persoonlijk leiderschap in ons eBook “Leiderschap of leidinggeven”. We nemen je mee in vier stappen hoe jij als leidinggevende trouw kunt zijn aan jezelf en jouw kracht kunt gebruiken om anderen leiding te geven. Wanneer jij in beweging komt, volgt de rest vanzelf.