7 tips om te denken als een positivo

 

Optimisme. Het is goed voor de gezondheid, prima voor de productiviteit, het maakt geliefd en ook pessimisten kunnen het leren. Echt waar, achter de wolken schijnt de zon: Optimisme (het Latijnse optimum = het beste) is van oudsher het geloof in de beste van alle mogelijke werelden te leven. Tegenwoordig gebruik je dit begrip vaak in afgezwakte vorm: het geloven in een goede afloop.

 

Goede genen

Een domme fout gemaakt op het werk, ruzie met één van je collega’s of al weken een moe gevoel. De één ziet het als een voorteken van het einde der tijden, voor de ander is het even een domper om vervolgens weer vrolijk verder te gaan. Zo’n positieve houding willen we allemaal wel, maar is niet altijd even makkelijk op te brengen. Juist wanneer we optimisme het hardst nodig hebben – bijvoorbeeld tijdens een pandemie, oorlog of dichter bij huis: ziekte – is het niet vanzelfsprekend dat we ook positief gestemd zijn. Het is deels een kwestie van de goede genen hebben, maar gelukkig kunnen zelfs de grootste pessimisten zelf ook een positieve draai aan hun leven geven.

 

Zo kom je problemen te boven

Hoe werkt zoiets? Optimistisch denken motiveert mensen om bij tegenspoed vol te houden en naar oplossingen te zoeken, zelfs als het er somber uitziet. Optimisme laat licht schijnen op donkere plekken en helpt productief te redeneren: In hoeverre kan ik deze situatie beïnvloeden? Wat kan ik doen om het beter te maken? Wat kan ik hiervan opsteken? Optimisme is niet meteen het ergste denken en de situatie in enig perspectief kunnen zien. Het is jezelf even de tijd gunnen om over een tegenvaller na te denken en niet meteen in paniek te raken. En het is zelf het leven leuk maken, door oog te hebben voor de kleine, prettige dingen die blij maken.

 

FF oefenen…

Wees eens positivo als het even tegenzit. Denk als een optimist:

 • oké, dit was niet briljant, volgende keer beter
 • wat zijn de feiten: gaat echt álles mis, of voelt dat alleen maar zo
 • die collega moet niet per se mij hebben, hij heeft gewoon een slecht dag
 • wat er ook gebeurt, ik kom er wel doorheen
 • vertraging is vertraging, geen complot tegen mij
 • wat is het ergste dat er kan gebeuren
 • stel dát het ergste gebeurt, is het dan niet toch te hanteren

 

Geboren als positivo

Van huis uit ben ik echt een positivo (en gelukkig heb ik ook zo’n man 😊). Ik kan er niets aan doen, ben er gewoon mee geboren. En ik moet zeggen dat het mij over het algemeen helpt. Ik zie niet snel leeuwen en beren op de weg die onoverkomelijk zijn. En als het soms tegenzit, weet ik dat er ook weer een andere tijd aan komt.

Wil je meer over mij lezen dan is deze blog wel leuk 😉

 

 

 

Wat verder ook leuk is om te weten, is dat…

 • wij goed zijn in het begeleiden van jouw persoonlijke ontwikkeling!
 • je hier leest welke coachproducten wij voor jou hebben.
 • wij je graag helpen nog succesvoller te worden!
 • deze blog over Tips voor meer geluk vast ook interessant voor je is
 • je hier meer informatie over ons vindt
 • Peter 06-29091861 of Sietske 06-40369922 graag met je in gesprek gaan hierover.

 

Sietske Biesmeijer

Executive Coach - TEAMexpert

Sietske Biesmeijer heeft een samengesteld gezin met 4 kids, runt met man een eigen zaak en werkt meestal fulltime. Is daarnaast coach bij een Landelijke aanbieder, heeft zitting in de Raad van Toezicht van Stichting AlGoed en maakt in haar vrije tijd graag kunst.

Blije en gelukkige mensen presteren beter

Teams functioneren beter als zij blijvend leren en zich blijven ontwikkelen. Als teams en teamleden goede prestaties leveren voegen zij waarde toe aan de organisatie.

Klik hier voor meer informatie

Wij helpen hele grote bedrijven, MKB maar ook kleine organisaties

Leiderschap of leidinggeven?

Ontdek jouw persoonlijk leiderschap in ons eBook “Leiderschap of leidinggeven”. We nemen je mee in vier stappen hoe jij als leidinggevende trouw kunt zijn aan jezelf en jouw kracht kunt gebruiken om anderen leiding te geven. Wanneer jij in beweging komt, volgt de rest vanzelf.