Iedereen is een Sjamaan

iedereen is een sjamaan

Vorige zomer heb ik een week lang een training gevolgd in Zweden met als onderwerp ‘Sjamanistische basistechnieken’. Ik ben altijd al nieuwsgierig geweest naar wat er nog meer te leren valt. Zowel van oude als nieuwe gebruiken.

De Vietnam veteraan

Het eerste wat mijn leraar Jonathan Horowitz (78 jaar en Vietnam veteraan) mij vertelde was dat het woord sjamaan uit Siberië komt. Dit woord betekent letterlijk ‘hij die alles weet’. Alle oervolkeren op onze continenten kennen sjamanen. De essentie van wat deze personen doen is gebaseerd op twee principes.

  1. alles met een intentie doen
  2. om hulp vragen

En dit dan met de bedoeling om de medemens krachtiger te maken.

Cool!

Tsja…. dat betekent dus dat iedereen die iets doet om zijn medemens in zijn kracht te zetten, iets doet dat al duizenden zo niet tienduizenden jaren gebeurt. En dat betekent ook dat ik misschien wel het op één na oudste beroep ter wereld heb. COOL!

 

Tips – Hoe word ik een sjamaan 😊

  • In plaats van jezelf bezighouden met wat je doet, vraag jezelf eens af met welke intentie doe ik dit. Dit werkt ook goed naar je collega’s toe. Lees hier over Meer zelfinzicht
  • Als je iets gedaan wilt krijgen van een ander werkt het goed om hulp te vragen in plaats van botweg een opdracht te geven. Het is namelijk positief als je om hulp vraagt. Het versterkt het team gevoel en doet een beroep op de kwaliteit van de ander. Dit versterkt zelfvertrouwen en levert betere samenwerking op. Lees hier meer over TEAMontwikkeling

Wist je dat…

  • wij goed zijn in het begeleiden van jouw persoonlijke ontwikkeling!
  • je hier leest welke coachproducten wij voor jou hebben.
  • wij je graag helpen nog succesvoller te worden!
  • deze blog over Tips voor meer geluk vast ook interessant voor je is
  • je hier meer informatie over ons vindt
  • Peter 06-29091861 of Sietske 06-40369922 graag met je in gesprek gaan hierover.

Peter ten Buuren

Executive Coach TEAMexpert

Peter ten Buuren werkt samen met Sietske Biesmeijer als coach en trainer in bedrijfsleven en overheid. Ze trainen groepen op samenwerking en coachen medewerkers op hun persoonlijke effectiviteit. In hun werk stellen zij de mens centraal.

Blije en gelukkige mensen presteren beter

Teams functioneren beter als zij blijvend leren en zich blijven ontwikkelen. Als teams en teamleden goede prestaties leveren voegen zij waarde toe aan de organisatie.

Klik hier voor meer informatie

Wij helpen hele grote bedrijven, MKB maar ook kleine organisaties

Leiderschap of leidinggeven?

Ontdek jouw persoonlijk leiderschap in ons eBook “Leiderschap of leidinggeven”. We nemen je mee in vier stappen hoe jij als leidinggevende trouw kunt zijn aan jezelf en jouw kracht kunt gebruiken om anderen leiding te geven. Wanneer jij in beweging komt, volgt de rest vanzelf.