Who’s the boss

 

‘Je wilt wel verder he, maar het team gaat alle kanten op en dan haal je die doelen niet.’

 

Lamgeslagen zit hij tegenover mij, de manager die stukloopt op eigenzinnige medewerkers en niet gehaalde targets. De oplossing moet duidelijk van mij komen en dit is niet de eerste keer dat hij op deze manier te werk gaat, denk ik met een verborgen glimlach. Dit gedrag ken ik en de remedie inmiddels ook.

´Formuleer die zin eens in de ik-vorm´, vraag ik hem rustig. Even fronst hij zijn wenkbrauwen. Dan probeert hij: ´Ik wil verder hé, maar het team gaat alle kanten op en dan haal ik die doelen niet.’

Kijk, nu is het niet meer een algemeen probleem, nu is het zijn eigen probleem. Aan zijn gezicht zie ik dat dit ook voor hemzelf anders voelt. Dit komt binnen. Dit zet iets in beweging. Tegelijk wordt nu ook duidelijk dat er een kloof zit tussen hem en zijn team. Hij wil iets, maar zij blokkeren dat en dan haalt hij zijn doelen niet. Wie is hier eigenlijk in control?

We praten door over persoonlijk leiderschap; wie maakt de keuzes in je leven? ‘Zit jij in de drivers seat? Of zit jouw team aan het stuur?’ Het gaat om de mindset. Hoe sta jij als manager in jouw rol?

‘Ik stel doelen en ik geef daarmee richting aan mijn team. Ik maak duidelijke keuzes en neem snel beslissingen. Ik weet wat ik kan, neem ruimte in en geef leiding.’

De manager lijkt te groeien waar ik bij zit, en dat zal te merken zijn op zijn werkplek. Zijn communicatie wordt direct en effectief en het grote geheel wordt duidelijk. Hij zal zijn medewerkers inspireren om zijn sturing te volgen en dit zal ongetwijfeld de teamprestatie vergroten.

Soms is ‘slechts’ het veranderen van een taalpatroon de sleutel; het begin van persoonlijke ontwikkeling en groei in leiderschap.

De eerste vereiste van leiderschap is duidelijkheid.

 

Wist je dat…

  • wij goed zijn in het begeleiden van jouw persoonlijke ontwikkeling
  • 6 februari er weer een NLP Training start – compact in 5 dagdelen werken aan je persoonlijke communicatie voor meer resultaat
  • je hier meer leest over de NLP Training
  • wij je graag helpen nog succesvoller te worden!
  • deze blog over het aansturen van je team vast ook interessant voor je is
  • je hier meer informatie over ons vindt
  • Peter 06-29091861 of Sietske 06-40369922 graag met je in gesprek gaan hierover.

 

Sietske Biesmeijer

Executive Coach - TEAMexpert

Sietske Biesmeijer heeft een samengesteld gezin met 4 kids, runt met man een eigen zaak en werkt meestal fulltime. Is daarnaast coach bij een Landelijke aanbieder, heeft zitting in de Raad van Toezicht van Stichting AlGoed en maakt in haar vrije tijd graag kunst.

Blije en gelukkige mensen presteren beter

Teams functioneren beter als zij blijvend leren en zich blijven ontwikkelen. Als teams en teamleden goede prestaties leveren voegen zij waarde toe aan de organisatie.

Klik hier voor meer informatie

Wij helpen hele grote bedrijven, MKB maar ook kleine organisaties

Leiderschap of leidinggeven?

Ontdek jouw persoonlijk leiderschap in ons eBook “Leiderschap of leidinggeven”. We nemen je mee in vier stappen hoe jij als leidinggevende trouw kunt zijn aan jezelf en jouw kracht kunt gebruiken om anderen leiding te geven. Wanneer jij in beweging komt, volgt de rest vanzelf.