Volg niet alleen je intuïtie

 

Intuïtie betekent letterlijk in het Latijn ‘innerlijk weten’. Intuïtie wordt vaak omschreven als iets weten zonder erover na te denken. En wordt ook vaak gezien als het zesde zintuig, een onverklaarbaar gevoel. Wij zien intuïtie graag als een informatiebron. Naast je verstand en je gevoel heb je ook je intuïtie. En je zou wel dom zijn om het niet te gebruiken 😉

 

5 Soorten intuïtie

Je hebt verschillende soorten intuïtie. Elke vorm geeft je bepaalde informatie. Natuurlijk is een intuïtieve ingeving geen 100% waarheid, maar je kunt het zeker gebruiken als informatiebron. Intuïtie is een signaal dat wil zeggen dat er iets gebeurt, iets dat jouw aandacht of reactie vraagt. Misschien heb je onderstaande soorten intuïtie wel eens ervaren.

1. Fysieke intuïtie
Hierbij ervaar je iets in je lijf. Bijvoorbeeld spanning, pijn, maar ook kippenvel, een beklemmend gevoel in je keel, of een warm gevoel in je buik. Dit is een signaal dat er iets gebeurt, iets dat jouw aandacht of reactie vraagt.

2. Emotionele intuïtie
Hierbij heb je bepaalde gevoelens. Bijvoorbeeld vertrouwen, verwarring, angst, boosheid, plezier, onzekerheid. Dit kun je in bepaalde situaties ervaren of bij specifieke mensen.

3. Mentale intuïtie
Dit kun je ervaren als je aan het brainstormen bent met een collega. Je voelt de sfeer aan van andermans gedachten en opeens zie je nieuwe mogelijkheden. Voor dit soort intuïtie is het nodig om jezelf toe te staan dat je gedachten blijven stromen. Deze vorm van intuïtie gebruik je bij de Disney Strategie in de Droomfase (…)

4. Omgeving intuïtie
Hierbij kun je opeens inzicht krijgen in een probleem of lastige situatie doordat je iets hoort, leest of iets opmerkt in je omgeving. (soms is 1 regel in een boek al de moeite waard of hoor je net die ene tekst in dat nummer). En opeens begrijp je hoe je het moet oplossen of hoe iets in elkaar zit.

5. Spirituele intuïtie
Hierbij kun jij je onderdeel voelen van een groter geheel. Dat je opeens verbanden begrijpt die je eerst niet zag. Of dat je bij het horen van iemands naam, of door het aanraken van een voorwerp, méér weet dan je eigenlijk zou kunnen weten.

 

En wat doe je nu als je zo’n intuïtieve ingeving ervaart?

Soms is de ervaring van de intuïtie al voldoende om mee aan de slag te gaan, zoals bij creatieve brainstormsessies. Voor de andere zaken kun je het beste ons Intuïtie Model© langslopen.

  • Intuïtie: je eerste ingeving: wil je het verder onderzoeken of liever niet
  • Gevoel: hier check je hoe het voelt voor jou én voor de ander
  • Ratio: gebruik dit als kosten/baten analyse. Wat kost het en levert het op als je hiermee doorgaat (tijd, geld, energie etc.)?

Deze 3 samen een mooie tool om eenvoudig te komen tot betere resultaten.

 

 

Sietske Biesmeijer

Executive Coach - TEAMexpert

Sietske Biesmeijer heeft een samengesteld gezin met 4 kids, runt met man een eigen zaak en werkt meestal fulltime. Is daarnaast coach bij een Landelijke aanbieder, heeft zitting in de Raad van Toezicht van Stichting AlGoed en maakt in haar vrije tijd graag kunst.

Blije en gelukkige mensen presteren beter

Teams functioneren beter als zij blijvend leren en zich blijven ontwikkelen. Als teams en teamleden goede prestaties leveren voegen zij waarde toe aan de organisatie.

Klik hier voor meer informatie

Wij helpen hele grote bedrijven, MKB maar ook kleine organisaties

Leiderschap of leidinggeven?

Ontdek jouw persoonlijk leiderschap in ons eBook “Leiderschap of leidinggeven”. We nemen je mee in vier stappen hoe jij als leidinggevende trouw kunt zijn aan jezelf en jouw kracht kunt gebruiken om anderen leiding te geven. Wanneer jij in beweging komt, volgt de rest vanzelf.