10 tips om je zelfkennis te vergroten

Heb je al een paar keer gekozen voor de verkeerde baan? Voelen mensen zich regelmatig gekwetst door iets wat jij zegt? Heeft een collega zich alweer boos van je afgekeerd? Grote kans dat je het bij jezelf moet zoeken: wat gaat er mis?

 

Jouw valkuil?

Heb jij de neiging om steeds in dezelfde valkuil te stappen of dezelfde fout te maken? Probeer je daar dan bewust van te worden. Het is heel menselijk om de schuld bij anderen te leggen of om de fout te vergoelijken, maar het is raadzaam om de hand in eigen boezem te steken. Hoe?

Best eenvoudig: krijg je bijvoorbeeld nogal eens te horen van collega’s dat je te bot bent? Of te arrogant overkomt? Erken de mogelijkheid dat het misschien aan JOU kan liggen…

 

Neem je verantwoordelijkheid!

Grijp het eerst het beste incident aan om hier een stap in te zetten. Probeer open naar het probleem te kijken.

 • Analyseer: wat gebeurde er precies, waar ging het fout, waarom liep het uit de hand, wat was daarin de rol van anderen?
 • En ook: wat was mijn eigen aandeel? Op die manier schuif je het niet van je af, maar neem je de verantwoordelijkheid voor wat is fout gegaan.
 • Blijft het mis gaan, schakel dan ons in…!

 

We don’t see things the way they are,
we see things the way we are

 

10 tips om je zelfkennis te vergroten

 1. Kies vaker voor lef en klim uit je comfortzone. Je leert het meest van het ervaren zelf. Dus hoe meer nieuwe ervaringen, hoe meer zelfkennis!
 2. Zat het even tegen, geen probleem. Kijk ernaar als een ervaring. Geen leuke misschien, maar er valt vast iets van te leren.
 3. Vraag eens feedback. Klopt jouw beeld met het beeld dat de ander van je heeft? Zijn er verschillen, welke zijn dit dan en hoe komt dit?
 4. Doe regelmatig aan zelfreflectie. Zet het in je agenda als je er een tijd extra aandacht aan wilt besteden: hoe gaat het met mij? Doe ik wat ik leuk vind? Krijg ik reacties die ik wil of loop ik steeds tegen zaken aan? Met wie kan ik minder goed omgaan en kan ik hier zelf iets aan veranderen?
 5. Raadpleeg een collega, een goeie vriend of een coach. Bespreek waar je tegenaan loopt en vraag diegene mee te denken hoe jij er anders mee om kan gaan. En probeer nieuwe inzichten uit, hierdoor krijg je weer meer kennis over jezelf!
 6. Kies vaker voor het NU. Het klinkt wat zweverig, maar met je volle aandacht bezig zijn, aanwezig zijn in het huidige moment geeft rust. Dit kan van gefocust een klus klaren tot meditatief een kop thee in de zon drinken.
 7. Accepteer een compliment. Vaak vinden we het moeilijk om een compliment te accepteren. We bagatelliseren het meteen of gaan het verklaren. Maar laat een compliment eens goed binnenkomen. Wat zegt dit over jou? En het zegt ook iets over hoe de ander jou ziet?
 8. Neem je verantwoordelijkheid. Als je emotioneel reageert op een collega ga er dan niet automatisch vanuit dat het aan de ander ligt, maar kijk ook eens naar jezelf. Onderzoek wat het is waardoor jij zo reageert.
 9. Omring jezelf met positieve mensen en wees nieuwsgierig. Zo kijk je door de ogen van de ander de wereld in en leer je ook anders naar zaken te kijken.
 10. En onthoud: de enige die jouw gevoelswereld kan veranderen, ben jijzelf!

Sietske Biesmeijer

Executive Coach - TEAMexpert

Sietske Biesmeijer heeft een samengesteld gezin met 4 kids, runt met man een eigen zaak en werkt meestal fulltime. Is daarnaast coach bij een Landelijke aanbieder, heeft zitting in de Raad van Toezicht van Stichting AlGoed en maakt in haar vrije tijd graag kunst.

Blije en gelukkige mensen presteren beter

Teams functioneren beter als zij blijvend leren en zich blijven ontwikkelen. Als teams en teamleden goede prestaties leveren voegen zij waarde toe aan de organisatie.

Klik hier voor meer informatie

Wij helpen hele grote bedrijven, MKB maar ook kleine organisaties

Leiderschap of leidinggeven?

Ontdek jouw persoonlijk leiderschap in ons eBook “Leiderschap of leidinggeven”. We nemen je mee in vier stappen hoe jij als leidinggevende trouw kunt zijn aan jezelf en jouw kracht kunt gebruiken om anderen leiding te geven. Wanneer jij in beweging komt, volgt de rest vanzelf.