6 tips om je team op afstand te blijven motiveren

Af- en toe is het op afstand leidinggeven een echte uitdaging

…dus geven we jou 6 tips om direct mee aan de slag te gaan 🙂

 

1. Interne Communicatie

Door zaken te delen blijven medewerkers betrokken bij het bedrijf. Dit gevoel wordt vergroot als je zaken deelt vanuit alle lagen van het bedrijf. Dus als je als directie af en toe een kijkje in de keuken geeft en laat zien waar je tegenaan loopt, hoe jullie situatie is en hoe je dat oplost. Dan geeft dit een warm samenhorigheidsgevoel.

Dit gevoel is noodzakelijk voor je medewerkers om de juiste keuzes voor het bedrijf te blijven maken. Het stokje doorgeven zorgt voor een leuke mix van berichten!

2. Bewaar rust & overzicht

Als leider kijken de medewerkers naar jou op en stellen jou als voorbeeld. Zorg dat je de rust bewaard en de zaken helder schept, wees eerlijk en transparant, jij hebt grip op de zaak. Geef het goede voorbeeld en blijf als leider goed op de hoogte wie zich met wat bezig houdt.

Als men een goed gevoel heeft bij jou als leider geeft dat rust en vertrouwen.

3. Hoe overleggen we in het “huidige normaal”

Het “oude overleggen” bestaat niet meer. Elkaar even bijpraten bij de koffiemachine of in de gang gaat niet meer lukken. Hoe zorg je er nu voor dat jij je team toch goed kan aansturen?
Plan wekelijks een kort contactmoment met je team in (het liefst een video moment). Zo zie je elkaar toch nog en je vergroot de saamhorigheid. Voor de ad-hoc zaken kan je ook een Whatsapp groep oprichtten of chatten via Microsoft Teams.

Mocht één keer per week niet tot voldoende resultaat leiden dan kun je kiezen voor meerdere contactmomenten.

4. Maak ‘t persoonlijk

Voor iedereen geldt een andere thuissituatie. De één heeft het lastig met kleine kinderen terwijl de ander zich alleen of eenzaam voelt. Luister goed en bepaal de behoefte aan contact per persoon. Of vraag mensen in je team elkaar wat vaker te bellen. Zorg er ook voor dat je regelmatig contact onderhoud met de andere afdelingen, zo blijf jij op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen die jij dan weer met je team kan delen.

5. Brainstorm samen

Kijk of de ingezette koers nog haalbaar is en bepaal zo nodig een nieuwe of een aangepaste koers. Leg dit voor aan je team en brainstorm hierover met elkaar, of bij een groot team eerst in subgroepen. Vraag om zoveel mogelijk creativiteit en input. Check wat wel mogelijk is en betrek je team (zo nodig organisatie breed) hier zoveel mogelijk bij.

Door samen hieraan te werken vergroot je de betrokkenheid; dit voelt als warm, samen!

6. Power Coaching

Af- en toe is het op afstand leidinggeven een echte uitdaging. Bijvoorbeeld als er miscommunicatie ontstaat, mensen zich er niet bij horen voelen of jij je als leidinggevende wat onzeker voelt in deze rol en het je even niet makkelijk af gaat. Dan kun je er wel wat hulp bij gebruiken. Power Coaching helpt je hierbij. Een kort persoonlijk traject dat direct kan starten, je snel inzicht geeft in de zaken waarbij jij hulp nodig hebt en ook buiten werktijden in te plannen is. Dit zorgt ervoor dat de pijn snel naar boven wordt gehaald en je direct tools krijgt om weer door te kunnen.

PeopleCoaching is hierin al jaren gespecialiseerd en biedt dan ook direct praktische praktijkgerichte oplossingen. Interesse? Klik dan hier.

 

Herken jij één van de onderstaande, bel ons dan voor een adviesgesprek!

 • Hoe krijg ik het voor elkaar dat medewerkers doen wat ik vraag?
 • Hoe zorg ik ervoor dat de teamleden elkaar rechtstreeks aanspreken?
 • Hoe voorkom ik dat de samenwerking vastloopt?
 • Hoe motiveer ik mijn teamleden meer?
 • Hoe zorg ik dat de weerstand in het team verdwijnt?
 • Hoe zorg ik ervoor dat organisatiedoelen serieus genomen worden?
 • Hoe krijg ik meer resultaat uit mijn team?

 

 

Meer lezen over Teamontwikkeling

Of misschien over Onbegrip op de werkvloer

 

Wist je dat…

 • AIs goed samenwerken binnen het team bij jou een probleem is, je goed bij ons terecht kunt!
 • Je hier meer info vindt over onze trainingen
 • PeopleCoaching graag de leider uit de manager haalt
 • Wij er graag met jou een succesvol team van maken!
 • Peter 06-29091861 of Sietske 06-40369922 graag bij je langskomen hiervoor.

Sietske Biesmeijer

Executive Coach - TEAMexpert

Sietske Biesmeijer heeft een samengesteld gezin met 4 kids, runt met man een eigen zaak en werkt meestal fulltime. Is daarnaast coach bij een Landelijke aanbieder, heeft zitting in de Raad van Toezicht van Stichting AlGoed en maakt in haar vrije tijd graag kunst.

Blije en gelukkige mensen presteren beter

Teams functioneren beter als zij blijvend leren en zich blijven ontwikkelen. Als teams en teamleden goede prestaties leveren voegen zij waarde toe aan de organisatie.

Klik hier voor meer informatie

Wij helpen hele grote bedrijven, MKB maar ook kleine organisaties

Leiderschap of leidinggeven?

Ontdek jouw persoonlijk leiderschap in ons eBook “Leiderschap of leidinggeven”. We nemen je mee in vier stappen hoe jij als leidinggevende trouw kunt zijn aan jezelf en jouw kracht kunt gebruiken om anderen leiding te geven. Wanneer jij in beweging komt, volgt de rest vanzelf.