Inspirerend leidinggeven

Vanuit inspiratie leidinggeven kan jezelf en anderen in beweging zetten, mensen op gang helpen en werkt vooral motiverend!

Inspiratie is dus een belangrijk aspect van teamwerk. Medewerkers inspireren om het beste in zichzelf naar boven te halen, gebruik te maken van hun eigen talenten, hoe groot of klein de bijdrage ook is, brengt veel teweeg. Het geeft medewerkers het gevoel dat hun werk gezien wordt, dat zij ertoe doen en dat zij erkend worden. Ze presteren daardoor beter. Ze blijven gemotiveerd om hun werk met plezier te doen, zijn een inspiratiebron voor hun collega’s, het verhoogt het werkplezier én verbetert de resultaten.

Zelf met meer inspiratie leidinggeven?

Interessant genoeg dus om wat tijd te stoppen in die inspiratie. Dus hier 5 stappen naar meer inspirerend leiderschap

 1. Wees een voorbeeld. Anderen inspireren lukt het beste als jij jezelf goed kent en dicht bij jezelf blijft. Als jij weet waar je voor staat en dit uitstraalt, is het voor je medewerkers een vrijbrief om dit ook te doen.
 2. Wees congruent. Als wat je zegt overeenkomt met wat je doet en gericht is op het bereiken van je doel, ben je een lichtend voorbeeld. Dus neem je eigen gedrag eens onder de loep en wees eerlijk. Past wat je doet bij wat je zegt en waar je in gelooft?
 3. Wees krachtig. Vaak wordt er gezegd dat het goed is om je kwetsbaar op te stellen. Eigenlijk bedoelen we dan open. Door je open te stellen en te uiten wat er in je leeft, ben je niet kwetsbaar maar juist menselijk. Dus doe niet alsof je alles onder controle hebt of de juiste oplossing weet, daar is niets inspirerends aan. Maar laat ieder zijn talent gebruiken en behaal gezamenlijk je doel.
 4. Ga in gesprek. En dan op een manier dat iedereen zijn zegje kan doen, niet alleen de snelle denkers of makkelijker praters. Door open met elkaar het gesprek aan te gaan, kunnen ook medewerkers die wat onzekerder zijn of meer tijd nemen om te formuleren wat ze denken, gehoord worden. Dit werkt motiverend voor het hele team doordat je als leider bereid bent om alle meningen aan te horen.
 5. Geef vertrouwen. Medewerkers groeien als ze voelen dat er vertrouwen is in hun manier van werken, hun inzichten of oplossingen. Als je erin slaagt mensen meer ruimte te geven om hun werk zelf in te richten, geef je ze de inspiratie om het beste uit zichzelf te halen. Waardoor medewerkers ook vaak weer meer verantwoordelijkheid nemen.

Herken jij één van de onderstaande punten?

 • Hoe krijg ik het voor elkaar dat medewerkers doen wat ik vraag?
 • Hoe zorg ik ervoor dat de teamleden elkaar rechtstreeks aanspreken?
 • Hoe voorkom ik dat de samenwerking vastloopt?
 • Hoe motiveer ik mijn teamleden meer?
 • Hoe zorg ik dat de weerstand in het team verdwijnt?
 • Hoe zorg ik ervoor dat organisatiedoelen serieus genomen worden?
 • Hoe krijg ik meer resultaat uit mijn team?

Kom in actie: ontwikkel je verder bij  PeopleCoaching en bel ons voor een adviesgesprek!
Meer lezen over Teamontwikkeling of misschien over Onbegrip op de werkvloer

Een leider is iemand die de weg kent, de weg volgt en de weg laat zien

Wist je dat…

 • als goed samenwerken binnen jouw team een wens is, je goed bij ons terecht kunt!
 • je hier meer info vindt over onze trainingen.
 • PeopleCoaching graag de leider uit de manager haalt.
 • wij er graag met jou een succesvol team van maken!
 • Peter 06-29091861 of Sietske 06-40369922 graag met je in gesprek gaan hierover.

Sietske Biesmeijer

Executive Coach - TEAMexpert

Sietske Biesmeijer heeft een samengesteld gezin met 4 kids, runt met man een eigen zaak en werkt meestal fulltime. Is daarnaast coach bij een Landelijke aanbieder, heeft zitting in de Raad van Toezicht van Stichting AlGoed en maakt in haar vrije tijd graag kunst.

Blije en gelukkige mensen presteren beter

Teams functioneren beter als zij blijvend leren en zich blijven ontwikkelen. Als teams en teamleden goede prestaties leveren voegen zij waarde toe aan de organisatie.

Klik hier voor meer informatie

Wij helpen hele grote bedrijven, MKB maar ook kleine organisaties

Leiderschap of leidinggeven?

Ontdek jouw persoonlijk leiderschap in ons eBook “Leiderschap of leidinggeven”. We nemen je mee in vier stappen hoe jij als leidinggevende trouw kunt zijn aan jezelf en jouw kracht kunt gebruiken om anderen leiding te geven. Wanneer jij in beweging komt, volgt de rest vanzelf.