Een inspirerend verhaal uit de praktijk

 

In ons werk bespreken we vaak privé situaties omdat die invloed hebben op de prestaties op het werk. Het volgende verhaal uit onze praktijk is daar een mooi voorbeeld van.

Monique (fictieve naam) is een succesvolle HR-manager en heeft sinds een jaar haar tweede kind. Na haar zwangerschapsperiode is ze weer fulltime aan het werk gegaan. Zij werkt bij een van onze vaste klanten en af en toe heb ik met haar een voortgangsgesprek over de lopende en nieuwe opdrachten. Tijdens zo’n gesprek geeft ze aan dat ze zelf graag iets met mij wil bespreken.

 

Zelfbewust

Monique is een zelfbewuste, moderne en krachtige vrouw die graag haar 2 dochters op wil voeden tot zelfstandige en krachtige volwassenen. Zij ziet zichzelf daarbij als voorbeeld. Echter, het loopt op dit moment niet goed bij de opvoeding van haar oudste dochter.  De achtjarige Emma werkt ’s ochtends niet mee met het ochtendritueel en haar schoolprestaties hollen achteruit.

Op mijn vraag hoe het ritueel eruitziet, vertelt Monique dat haar man door zijn werk doordeweeks niet thuis is en zij de opvoeding alleen doet. Haar wekker gaat om 06.00 uur waarna zij zichzelf verzorgt, aankleedt en ontbijt. Daarna wekt zij dochter Emma, die zich zelfstandig aankleedt terwijl Monique met de baby bezig is. Nadat Emma zelfstandig en alleen heeft ontbeten, gaan ze samen de deur uit en brengt Monique de kinderen naar de voorschoolse opvang.

 

Aandacht en liefde

Na een kort moment van stilte vertel ik Monique dat ik het een heel mooi streven vind om haar kinderen op te voeden tot zelfstandige en krachtige volwassenen én dat een kind van 8 toch echt daarbij de liefde en aandacht van haar moeder nodig heeft. Mijn voorstel is om het ritueel zo te veranderen dat ze samen ontbijten en niet allebei alleen. Een kleine verandering die goed valt in te passen. Volgens Monique geen probleem en ze gaat het proberen.

Drie maanden later spreek ik haar weer en ze glundert van oor tot oor. Het gaat heel goed met dochter Emma. Ze is ’s ochtends vrolijk en op school haalt ze weer goed resultaten. Erg fijn! Monique had niet gedacht dat deze kleine verandering zo veel effect zou hebben.

 

Wat kun jij hiermee?

  • Plan structureel momenten in waarbij je voor jou belangrijke mensen ontmoet. Zakelijk kan dit met korte koffie momenten om de dag/week af te trappen. Privé kan dit bij een gezamenlijke maaltijd.
  • Liefde en aandacht zijn essentiële zaken voor mensen. Ons logo is niet voor niks een HART. Benader activiteiten niet alleen rationeel maar ook gevoelsmatig. Dit kun je doen door te vragen wat de ander nodig heeft. Heb je hierover een oordeel? Lees dan onze blog Je bent pas vrij als je stopt met oordelen.
  • Iedereen is anders. Dus kijk op welke manier jij dit wilt toepassen. Vind je dat moeilijk? Kijk dan eens bij Wat jou anders maakt, is jouw grootste kracht!
  • Lopen de afspraken niet zoals afgesproken? Kijk dan niet gelijk naar de processen. Misschien helpt een beetje menselijke aandacht beter!

 

Succes!

Peter ten Buuren

Executive Coach TEAMexpert

Peter ten Buuren werkt samen met Sietske Biesmeijer als coach en trainer in bedrijfsleven en overheid. Ze trainen groepen op samenwerking en coachen medewerkers op hun persoonlijke effectiviteit. In hun werk stellen zij de mens centraal.

Blije en gelukkige mensen presteren beter

Teams functioneren beter als zij blijvend leren en zich blijven ontwikkelen. Als teams en teamleden goede prestaties leveren voegen zij waarde toe aan de organisatie.

Klik hier voor meer informatie

Wij helpen hele grote bedrijven, MKB maar ook kleine organisaties

Leiderschap of leidinggeven?

Ontdek jouw persoonlijk leiderschap in ons eBook “Leiderschap of leidinggeven”. We nemen je mee in vier stappen hoe jij als leidinggevende trouw kunt zijn aan jezelf en jouw kracht kunt gebruiken om anderen leiding te geven. Wanneer jij in beweging komt, volgt de rest vanzelf.