Wat jou anders maakt, is jouw grootste kracht

Jouw grootste kracht is wat jou anders maakt dan anderen

 

Er is en wordt veel geschreven over leidinggeven. Leidinggeven aan jezelf en aan anderen. Volgens mij kun je er een hele bibliotheek mee vullen. Zo heel af en toe kom ik een boek tegen over dit onderwerp dat mijn interesse wekt. Laatst ontving ik mijn laatste aankoop met als titel “Introvert Leiderschap” van Karolien Koolhof.  Ik moet het nog lezen maar tijdens het doorbladeren kom ik al snel een inspirerende uitspraak tegen van Joss Whedon:

 

Wat jou anders maakt,
is waarschijnlijk jouw grootste kracht

 

Ik ben het er helemaal mee eens! Ik ben al lang van mening dat introverte mensen veel kunnen betekenen voor bedrijven. Mits zij voldoende ruimte krijgen en niet weggeblazen worden door de extraverte mensen.

Helaas gaat het gezegde “Brutalen hebben de halve wereld” vaak nog op. En dit is een belangrijk gegeven om praktisch en effectief leiding te geven.

 

Tips voor praktisch en effectief leiding geven

  1. Zorg dat jouw mensen op een plek zitten waar hun vaardigheden en talenten worden benut
  2. Laat je niet leiden door dienstjaren of goede communicatievaardigheden
  3. Kijk goed wat werkt voor jouw team
  4. Vertrouw op de kennis en ervaring van jouw mensen

Als leidinggevende wil je een plek bieden waar vaardigheden en talenten tot hun recht komen. Dat is niet afhankelijk van hoe lang iemand al voor jou werkt of hoe goed iemand kan praten.

Ik ben een voorstander van dienend leiderschap. Dat betekent dat je ervoor zorgt dat jouw medewerkers de kans krijgen hun werk te doen en dat je hen vertrouwd op hun kennis en ervaring. Alleen zo krijg je blije en gelukkige medewerkers op de werkvloer.

 

Wees trouw aan jezelf

Het meest belangrijke als leidinggevende is om trouw te zijn aan jezelf. Een veel gemaakte fout die ik tegenkom, is dat mensen gaan bedenken wat hun functie inhoud en hoe zij het zouden moeten doen. Stop daar mee! Vertrouw er op dat wie jij bent voldoende is om je functie goed uit te oefenen. Anders zat jij niet op deze plek.

Jezelf zijn, leidt tot de best mogelijke manier van praktisch en effectief leidinggeven. Dat is jouw grootste kracht.

 

Wist je dat…

Peter ten Buuren

Executive Coach TEAMexpert

Peter ten Buuren werkt samen met Sietske Biesmeijer als coach en trainer in bedrijfsleven en overheid. Ze trainen groepen op samenwerking en coachen medewerkers op hun persoonlijke effectiviteit. In hun werk stellen zij de mens centraal.

Blije en gelukkige mensen presteren beter

Teams functioneren beter als zij blijvend leren en zich blijven ontwikkelen. Als teams en teamleden goede prestaties leveren voegen zij waarde toe aan de organisatie.

Klik hier voor meer informatie

Wij helpen hele grote bedrijven, MKB maar ook kleine organisaties

Leiderschap of leidinggeven?

Ontdek jouw persoonlijk leiderschap in ons eBook “Leiderschap of leidinggeven”. We nemen je mee in vier stappen hoe jij als leidinggevende trouw kunt zijn aan jezelf en jouw kracht kunt gebruiken om anderen leiding te geven. Wanneer jij in beweging komt, volgt de rest vanzelf.