Zen op vakantie

 

Vakantie helpt je om even aan de dagelijkse sleur te ontsnappen, minder stress te ervaren en je te ontspannen. Kortom, weer even bij jezelf te zijn. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Vaak doen we op vakantie hetzelfde als thuis en functioneren wij in onze normale routines. Hierdoor wordt genieten van een vakantie lastiger. Doorbreek die gewoonten eens en ga bewust genieten.

Ontsnap uit die sleur, kies voor een nieuw perspectief en geniet zonder vooruit te kijken naar wat daarna komt. Met onderstaande tips geniet je deze zomer van de ultieme zen vakantie.

 

Met 3 tips je zen voelen op vakantie

 

Tip 1 – Ken jezelf

Soms helpt het om een paar dagen thuis te zijn voor je daadwerkelijk op vakantie gaat. Of heb jij juist een andere omgeving nodig om alles los te laten? Ontdek wat voor jou en je mede vakantiegangers werkt en pas je plannen hierop aan. Dan kom je makkelijker los van de drukte, kun je meer ontspannen en heeft iedereen het naar zijn zin.

 

Tip 2 – Wees spontaan en flexibel

Zoals met alles in dit leven zijn er ook met vakantie aspecten waar je geen controle over hebt. Belangrijk dus om flexibel te zijn als dat nodig is. Daarnaast is de vakantie periode bij uitstek geschikt om spontane acties te plannen of laten organiseren door je mede vakantiegangers. Kan het nog zomaar verrassend leuk worden!

 

Tip 3 – Doe eens niets

Naast gezellige, culturele, actieve en relaxte vrijetijdsbesteding, kun je in je vakantie ook eens niets doen. Gewoon ongegeneerd lui zijn. Dat is pas echt zen! Dit doe je het beste door heel bewust al je zintuigen af te gaan. Wat voel ik, zie ik, hoor ik, ruik ik, proef ik. Door zo bewust je buitenwereld en je binnenwereld te ervaren, kom je helemaal in het nu. Dit geeft totale ontspanning. En wat is nu een vakantie zonder ontspanning?

 

 “Onderschat nooit de waarde van niets doen”  – Winnie de Pooh

 

 

Niet op vakantie maar je wel zen willen voelen…

Volg de 5 stappen:

 1. Groen is goed!
  Uit een onderzoek van het Nivel blijkt dat vitamine G(roen) een stress verminderend effect heeft. Kies een groene route om naar je werk te gaan, zet planten op je werkplek en regelmatig verse bloemen op tafel. Lunchpauze? Hup naar buiten! Er is vast wel een strookje groen te vinden in de buurt.
 2. Wat ruikt dat toch lekker
  Geuren beïnvloeden bewust en onbewust hoe we ons voelen. Volgens een studie van de Ohio State University worden wij onder andere vrolijker van citroenolie en lavendel. Bovendien roepen geuren herinneringen op. De Amerikaanse psycholoog en geurexpert Rachel Herz ontdekte dat geuren dit effect nog sterker hebben dan beelden en geluiden. Rook het zo lekker naar tijm en rozemarijn in Spanje? Een paar plantjes in de keuken doen niet alleen wonderen in het eten, maar ook voor je psyché.
 3. Kom in beweging
  Er is ook overtuigend wetenschappelijk bewijs dat sporten helpt tegen stress en goed is voor je humeur. Mensen die sporten, reageren minder heftig op stressoren en kunnen beter ontspannen. Dus sport (als je dat nog niet al deed).
 4. Altijd vakantiegevoel
  Onderneem met regelmaat activiteiten die een vakantiegevoel oproepen, zoals naar het werk samen een fietstocht maken, barbecueën of picknicken in het park.
 5. Zee en strand
  En vergeet de zee niet. Die maakt zen. Dat wisten we al, maar het is ook wetenschappelijk bevestigd in een onderzoek van European Centre For Environment and Human Health onder 2750 mensen. Zeelucht maakt ons rustig en gelukkig. En dat effect is nog sterker als we sporten op het strand.

 

Sietske Biesmeijer

Executive Coach - TEAMexpert

Sietske Biesmeijer heeft een samengesteld gezin met 4 kids, runt met man een eigen zaak en werkt meestal fulltime. Is daarnaast coach bij een Landelijke aanbieder, heeft zitting in de Raad van Toezicht van Stichting AlGoed en maakt in haar vrije tijd graag kunst.

Blije en gelukkige mensen presteren beter

Teams functioneren beter als zij blijvend leren en zich blijven ontwikkelen. Als teams en teamleden goede prestaties leveren voegen zij waarde toe aan de organisatie.

Klik hier voor meer informatie

Wij helpen hele grote bedrijven, MKB maar ook kleine organisaties

Leiderschap of leidinggeven?

Ontdek jouw persoonlijk leiderschap in ons eBook “Leiderschap of leidinggeven”. We nemen je mee in vier stappen hoe jij als leidinggevende trouw kunt zijn aan jezelf en jouw kracht kunt gebruiken om anderen leiding te geven. Wanneer jij in beweging komt, volgt de rest vanzelf.