FOCUS + 9 tips om je werk af te krijgen voor je vakantie 😉

Een vakantieperiode zou rust en ontspanning moeten geven. Maar steeds vaker hoor ik mensen over hoe druk op vakantie gaan eigenlijk is.

Voor je vakantie ‘moet’ al je werk af; collega’s die het overnemen ‘moet’ je instrueren; projecten die je niet af krijgt ‘moet’ je doorschuiven, maar vaak zit je agenda na de vakantie ook al vol, hoe dan? En als je dan uitgerust terugkomt, ‘moet’ je je eerst door een berg email heen worstelen. En dan heb ik nog niet eens de privé kant genoemd: reis uitzoeken, boeken, inpakken, reizen en dan hopen dat de plek en het weer top zijn, want dát hebben we dan wel echt nodig!

Gelukkig valt het in de praktijk vaak mee en is het minder dramatisch dan hierboven staat. En… daar kun je zelf heel veel aan doen.

 

Leer focussen

Een goeie focus is je grootste winst! En ook als je dit van nature niet echt bezit, het is aan te leren. Zeker in een periode dat je het nodig hebt, is het handig om heel bewust met gerichte focus je werk te doen. Zo zorg je ervoor dat je werk gedaan krijgt, je zaken kunt afronden en met een tevreden gevoel aan de volgende klus kan beginnen.

Met deze tips gaat het vast lukken

 1. Focus – dat gaat het makkelijkste als je aandacht geeft aan 1 ding tegelijk. Dus dat betekent alle andere zaken wegleggen of tijdelijk uitzetten. Denk aan je telefoon, de tv, email of andere zaken waardoor jij je tijdens je werk kan laten afleiden.
 2. Verbeter je concentratie – wil jij vaker geconcentreerd werken dan is het goed als je bedenkt waarom je dit wilt. Wat wil je hiermee bereiken, bijvoorbeeld een project afronden, verslag schrijven, planning maken, overdracht opschrijven etc. Hoe meer je gemotiveerd bent om dit goed af te ronden, hoe makkelijker het is om je te concentreren.
 3. Verwijder afleidingen – ontdek waar jij lekker kan werken. Houd je van een rumoerige omgeving of juist van stilte; werk je lekker op kantoor of gaat het beter thuis. Kies bewust waar je wilt werken om zoveel mogelijk en een zo goed mogelijk resultaat te leveren. Heb je geen keuze in waar je werkt dan kun je bijvoorbeeld afleiding verminderen door een koptelefoon/oortjes of door tijdelijk een andere plek te zoeken binnen je organisatie.
 4. Ken je valkuilen – ben je van nature erg perfectionistisch of zit jouw verantwoordelijkheidsgevoel je vaak in de weg om meters te maken? Dit is dé tijd dat het wat minder mag. In plaats van iedereen helpen mag je eerst jezelf helpen. In plaats van overal een 10 van te willen maken, is op dit moment een 8 ook prima. Of zoals een vriendin ooit tegen mij zei: wil je één 10 en verder allemaal nullen of toch liever een paar achten en zevens?
 5. Bewaak je grenzen – dit is echt het moment om je in eerste instantie te kiezen om je eigen taken af te ronden. Hoe goed bedoelt het ook is om je collega te helpen, door je eerst te richten op je eigen taken help je jouw collega’s vooral op de lange termijn. Niemand hoeft dan jouw werk te doen als je er niet bent.
 6. Doe 1 ding tegelijk – door bewust 1 grote taak per keer aan te pakken en deze helemaal af te ronden maak je zaken behapbaar. Wel kun je kleine passende taken clusteren en als 1 grote taak zien. Dat werkt vaak lekker omdat je dan op dezelfde manier kan blijven werken en tussendoor toch zaken afrond. Dit geeft een goed gevoel en een boost om verder te werken!
 7. Maak duidelijke afspraken met jezelf – en dan graag ook reële afspraken. Dus kijk aan het begin van je werkdag wat je wilt doen en plan qua tijd ruim in. Houd je tijd over dan geeft dat energie en heb je tijd tekort dan voelt het alsof je niet hard genoeg hebt gewerkt. Wat heb je liever…?
 8. Beloon jezelf na een vervelende klus – ja echt. Klinkt misschien een beetje kinderachtig, maar het helpt. Beloon jezelf met een lekkere kop koffie, 5 minuten naar buiten staren (ook heel goed om je concentratie te oefenen) of je boterham buiten opeten. Simpel maar doeltreffend!
 9. Wees eerlijk tegen jezelf – moet dit echt nu nog af? Ik vind zelf heel vaak dat iets echt nog af moet voor een vakantie. Wat bij mij dan helpt, is een lijst maken. Ik schrijf alles op waarvan ik vind dat het echt af moet. Vervolgens kies ik de 5 belangrijkste punten, deze krijgen een markering. Dan kies ik 5 punten die eigenlijk helemaal niet perse nodig zijn om voor de vakantie nog af te ronden, deze streep ik door. Afhankelijk van hoelang mijn lijst is doe ik dit nog een keer. Zo krijg ik overzicht in wat ik echt belangrijk vind en daar ga ik mee aan de slag.
 10. Zorg goed voor jezelf – probeer niet over te werken, ga op tijd naar huis, eet gezond, beweeg, ontspan en neem je rust. Door goed voor jezelf te zorgen houd je meer energie over voor bovenstaande punten. Door bewust te kiezen voor jezelf krijg je zaken af en kun je met een tevreden gevoel je vakantie in!

Succes en geniet van je vrije tijd!

 

“Kill the monster when it’s small.”

 

Wist je dat…

 • Als goed samenwerken binnen het team bij jou een probleem, je goed bij ons terecht kunt!
 • Je hier meer info vindt over onze TEAMtrajecten
 • Wij er graag met jou een succesvol team van maken!
 • Peter 06-29091861 of Sietske 06-40369922 graag bij je langskomen hiervoor.

 

Stressvolle tijd

We leven en werken momenteel in een stressvolle tijd. Zes van de tien werknemers vinden dat de druk op het werk ronduit hoog ligt. En overwerken ligt dan op de loer… die laptop is zo mee naar huis genomen! Zelfs twee derde van de medewerkers maken regelmatig overuren, gemiddeld wel zo’n zes uur per week.

Lees hier onze blog over Hoe kom ik stressvrij door mijn werkdruk heen en laat je niet werkdruk maken 😉

Meer lezen?

 

Sietske Biesmeijer

Executive Coach - TEAMexpert

Sietske Biesmeijer heeft een samengesteld gezin met 4 kids, runt met man een eigen zaak en werkt meestal fulltime. Is daarnaast coach bij een Landelijke aanbieder, heeft zitting in de Raad van Toezicht van Stichting AlGoed en maakt in haar vrije tijd graag kunst.

Blije en gelukkige mensen presteren beter

Teams functioneren beter als zij blijvend leren en zich blijven ontwikkelen. Als teams en teamleden goede prestaties leveren voegen zij waarde toe aan de organisatie.

Klik hier voor meer informatie

Wij helpen hele grote bedrijven, MKB maar ook kleine organisaties

Leiderschap of leidinggeven?

Ontdek jouw persoonlijk leiderschap in ons eBook “Leiderschap of leidinggeven”. We nemen je mee in vier stappen hoe jij als leidinggevende trouw kunt zijn aan jezelf en jouw kracht kunt gebruiken om anderen leiding te geven. Wanneer jij in beweging komt, volgt de rest vanzelf.