Samenwerking verbeteren

Soms loopt het niet zoals je zou willen…

Soms loopt de samenwerking tussen je teamleden niet zoals je zou willen. Er is ergernis, het verloopt stroef en het kost jou veel tijd om het telkens weer bij elkaar te brengen…

Wat is er aan de hand?

Projecten schieten niet op, vergaderingen zijn langdradig of met weinig resultaat, mensen weten niet meer hoe ze verder moeten, zijn pissig op elkaar. Allemaal gevoelens die je kunt hebben als je met elkaar samenwerkt. Voor een deel horen die gevoelens erbij. Maar bekijk ze eens als signalen. Signalen dat jouw team bijgestuurd moet worden. Elk teamlid heeft eigen verantwoordelijkheid. Maar nemen ze die ook?
Als de samenwerking niet soepel verloopt is het goed om te ontdekken hoe dit komt. Door te ontdekken wat de oorzaak is, ben je al een stap op weg naar de oplossing.

ff checken..

de oorzaak vinden is al een deel van de oplossing
● is er onduidelijkheid of onenigheid over de doelen
● is er gebrek aan acceptatie van de opdracht en van de taak daarbinnen
● ontwikkelen de teamleden zich niet goed
● kloppen de taak- en rolverdelingen wel
● is de communicatie wellicht onzorgvuldig
● is er voldoende discipline rondom de afspraken
● sluit het leiderschap goed aan op het team

Wat kun je ermee

Kom in actie

Bespreek wat het team als geheel nodig heeft om deze oorzaak of oorzaken weg te nemen.
Maak daar SMART afspraken over en vraag iedereen zijn verantwoordelijkheid te nemen en zich aan de gemaakte afspraken te houden.
Check dit ook na een afgesproken periode.

Pas als iedereen het doel begrijpt en accepteert en het team een gezamenlijke visie op het resultaat heeft ontwikkeld, kunnen de taken goed verdeeld worden. Als er mensen in het team zitten die dat doel om welke reden dan ook niet interessant vinden, kunnen ze beter vertrekken.

Iets dat zwaar is,
kun je het beste lichtvoetig oplossen

Wist je dat…

  • Hoe eerder je een probleem signaleert en oorzaken en oplossingen bespreekt, hoe meer plezier je zult hebben van je team.
  • Een goede executive coach jou helpt je persoonlijke leiderschap te ontwikkelen en in te zetten…
  • Met persoonlijk leiderschap jij weer aan het roer van je team staat!

Sietske Biesmeijer

Executive Coach - TEAMexpert

Sietske Biesmeijer heeft een samengesteld gezin met 4 kids, runt met man een eigen zaak en werkt meestal fulltime. Is daarnaast coach bij een Landelijke aanbieder, heeft zitting in de Raad van Toezicht van Stichting AlGoed en maakt in haar vrije tijd graag kunst.

Blije en gelukkige mensen presteren beter

Teams functioneren beter als zij blijvend leren en zich blijven ontwikkelen. Als teams en teamleden goede prestaties leveren voegen zij waarde toe aan de organisatie.

Klik hier voor meer informatie

Wij helpen hele grote bedrijven, MKB maar ook kleine organisaties

Leiderschap of leidinggeven?

Ontdek jouw persoonlijk leiderschap in ons eBook “Leiderschap of leidinggeven”. We nemen je mee in vier stappen hoe jij als leidinggevende trouw kunt zijn aan jezelf en jouw kracht kunt gebruiken om anderen leiding te geven. Wanneer jij in beweging komt, volgt de rest vanzelf.