Hoe bereik je meer met je team? 7 tips!

Vaak heb je het idee dat je beperkte tijd hebt om alles voor elkaar te krijgen wat je met je team wilt bereiken. Natuurlijk heb je te maken met deadlines, afspraken met leveranciers of opdrachtgevers, ziekteverzuim of een tekort aan materiaal of medewerkers. Toch kun je met de beperkte middelen en mensen die je hebt met een paar tips het beter maken!

 

7 gouden tips voor je team

… zeker geen nieuwe tips, maar ze helpen je wel op weg. Check wat je al doet én waarin je nog kunt verbeteren!

#vanGOEDnaarBETER

1. Focus op teamresultaat

Het is vaak het meest makkelijk om te zien wat er niet goed gaat, wat beter kan of wat er mist. Toch is het voor de algehele sfeer en zeker ook voor de effectiviteit beter om je te richten op het reeds behaalde resultaat. Een aanpak van Wat gaat er goed en wat kan er nog beter? werkt motiverend voor alle betrokkenen.

2. Discipline!!

Belangrijk is dat iedereen weet wat zijn/haar rol is en dat we onszelf én elkaar daaraan houden. Als je een flinke spurt wilt maken met je team blijf dan wel in contact met elkaar maar beperk de overleggen tot het hoog noodzakelijke. Maak ze kort, efficiënt en leuk. (Gebruik tip 1). Hoe je overleggen kort houdt? Blijf staan, hierdoor blijf je actiever en ga je als vanzelf alleen bespreken wat nodig is. Bijvoorbeeld bij een planbord of flipover.

3. Weten waar je naartoe werkt

Het klinkt vanzelfsprekend dat elke teamlid weet waaraan je met elkaar werkt. Maar in de praktijk is dit nog wel eens anders. En je kent vast wel het verhaal van de steenhouwers. De ene werkte aan een steen, de andere werkte aan een kathedraal. En je wilt nou eenmaal graag dat je hele team aan de kathedraal werkt. Collectief gericht op het resultaat!

4. Open houding

Wel zo handig dat je teamleden hebt die het zien zitten om met elkaar mooie resultaten te behalen. Een open houding, bereidheid om zaken anders te doen, anders te willen zien, is essentieel. Neem je mensen hierin mee door ze de verschillende kanten van een zaak te laten zien, zonder dat er goede en slechte kanten zijn. Op het moment dat je zonder oordeel kijkt naar de diverse kanten van een situatie zijn mensen meer bereid (lees: voelt het veiliger) om zich te uiten over hoe zij het zien. Dit vergroot aanzienlijk het meedenken en samenwerken. Je maakt zo optimaler gebruiken van de expertise van je teamleden.

PS: neem dit voortaan mee in het aannemen van nieuwe medewerkers. Belangrijk onderdeel om met elkaar verder te komen!

5. Een sterk individu

Iedereen heeft een rol binnen het team. Hoe duidelijker deze rollen zijn, hoe duidelijker de functies beschreven zijn, hoe meer je van elkaars expertise gebruik kunt maken! Een mooie manier om jullie verschillen en kwaliteiten te ontdekken is via de Disney Strategie. Hierin wordt duidelijk dat elke rol van belang is maar ook dat elke rol een functie heeft. Wil je hiermee werken in je team of er meer over lezen, vraag ons gratis werkdocument Disney Strategie hiervoor aan via info@peoplecoaching.nl.

6. Gooi het over een andere boeg

Wil je meer uit je team halen en lukt het niet op de manier zoals het voorheen lukte of zoals je nu probeert? Gooi het eens over een heel andere boeg. Ga op zoek naar innovatieve toepassingen om resultaat te behalen, kies andere werkvormen om verder te komen en vraag je teamleden eens om met je mee te denken. Hoe eerder jij ze in dit proces en in je probleem of wens meeneemt, hoe meer zij zich betrokken voelen én hoe eerder je resultaat hebt.

7. Aandacht is als Pocon!

Ieder mens wil gezien worden, voor wat hij doet, voor wat hij kan, voor wie hij is. Aandacht is als Pocon voor de planten, een groei- en ontwikkelmiddel. Ga gewoon met je mensen in gesprek, soms met alleen een praatje over het weekend maar ook eens over wat hun drijft. Wat vinden ze belangrijk in hun leven, behalve werk? En zijn er zaken die privé spelen en hun veel tijd en energie kosten? Meer echte aandacht en nieuwsgierigheid naar je teamleden geeft meer effectiviteit en vooral een beter werkklimaat. Niet alleen je mensen groeien op aandacht, voor jezelf wordt het ook leuker!

 

Realiseer je droom in het werkelijke leven

Met behulp van de Disney Strategie ontdek je als ondernemer of teamleider hoeveel van een droom je kunt realiseren in het werkelijke leven met een beperkt budget in tijd, geld en andere resources. Lees onze blog hierover of vraag het werkdocument aan via info@peoplecoaching.nl. Lees hier over de strategie: https://peoplecoaching.nl/disney-strategie/.

Of ontdek hoe jij jezelf verder kan ontwikkelen als manager via: https://peoplecoaching.nl/leiderschapsontwikkeling/

En je zelfbewustzijn verder ontwikkelen, je koers helder krijgen of meer leiding nemen over je eigen leven? Dat kan in onze gave training » Persoonlijke Leiderschap in Oostenrijk! https://peoplecoaching.nl/trainingen/persoonlijk-leiderschap-in-oostenrijk/

Sietske Biesmeijer

Executive Coach - TEAMexpert

Sietske Biesmeijer heeft een samengesteld gezin met 4 kids, runt met man een eigen zaak en werkt meestal fulltime. Is daarnaast coach bij een Landelijke aanbieder, heeft zitting in de Raad van Toezicht van Stichting AlGoed en maakt in haar vrije tijd graag kunst.

Blije en gelukkige mensen presteren beter

Teams functioneren beter als zij blijvend leren en zich blijven ontwikkelen. Als teams en teamleden goede prestaties leveren voegen zij waarde toe aan de organisatie.

Klik hier voor meer informatie

Wij helpen hele grote bedrijven, MKB maar ook kleine organisaties

Leiderschap of leidinggeven?

Ontdek jouw persoonlijk leiderschap in ons eBook “Leiderschap of leidinggeven”. We nemen je mee in vier stappen hoe jij als leidinggevende trouw kunt zijn aan jezelf en jouw kracht kunt gebruiken om anderen leiding te geven. Wanneer jij in beweging komt, volgt de rest vanzelf.