De kunst van intuïtief beslissen

Elke dag staan we voor tal van beslissingen, van eenvoudige vragen zoals ‘Wat eten we?’ tot ingrijpende keuzes zoals ‘Is dit wel de juiste carrièrestap?’. Terwijl kleine beslissingen vaak vanzelf gaan, kunnen grotere levensvragen verlammend werken. Je blijft bijvoorbeeld eindeloos piekeren, bang om de verkeerde keuze te maken. Maar wat als je zou leren vertrouwen op je intuïtie?

Besluiteloosheid overwinnen

Besluiteloosheid kan verlammend werken. Herken je dit: je ligt ’s nachts wakker, piekerend over de juiste keuze?  Of soms piekeren of je wel de juiste keuze hebt gemaakt? Te lang wikken en wegen leidt vaak tot stress en onzekerheid. Onderzoek toont aan dat mensen die uitsluitend rationeel beslissen, vaak slechter uitkomen dan degenen die hun intuïtie volgen. We laten ons te vaak beïnvloeden door de meningen van anderen, goed bedoelde adviezen of het idee ‘wat zullen ze ervan vinden dat ik dat doe…’ en verliezen daarmee het contact met ons eigen gevoel.

Intuïtief beslissen: Zo doe je dat

Hoe maak je betere beslissingen op basis van intuïtie? Volg deze stappen, speel er een beetje mee en ontdek hoe het bij jou werkt:

  1. Verzamel informatie
    Zorg eerst voor een goede basis door de juiste feiten te verzamelen. Hierbij gebruik je je gevoel én je ratio.
  2. Stel een deadline
    Voorkom eindeloos piekeren door een duidelijke deadline te stellen.
  3. Laat los
    Na het verzamelen van informatie, laat je de kwestie even rusten. Doe iets anders om je gedachten te verzetten.
  4. Volg je gevoel
    Wanneer je dan weer teruggaat naar de te nemen beslissing, kies je de optie die als eerste goed aanvoelt. Dit is vaak de juiste intuïtieve keuze, gebaseerd op je gevoel én je verstand.

Werkgeluk en intuïtieve keuzes

Je intuïtie volgen is niet alleen nuttig bij levensvragen, maar ook bij het vergroten van je werkgeluk. Werkgeluk is essentieel voor je welzijn. Door bewust keuzes te maken die goed voelen, kun je je werkgeluk vergroten.

Enkele tips om je werkgeluk te verhogen:

  • Goeie werk-privé balans
    Kom mentaal los van je werk wanneer je thuis bent. Dit helpt je om op te laden.
  • Daag jezelf eens uit
    Ga nieuwe uitdagingen aan. Dit kan je energie en motivatie verhogen.
  • Hoe zit het met je werkplek
    Zorg voor een werkruimte die je energie geeft.
  • Kies voor een goede relatie
    Investeer in je relaties met collega’s, dit verhoogt je werkplezier.

Conclusie: investeer in jezelf!

Beslissingen nemen hoeft niet moeilijk te zijn. Door te vertrouwen op je intuïtie en bewust te kiezen vanuit je gevoel én verstand, maak je bewuster keuzes die goed voelen en kun je een gelukkiger leven leiden.

Wil je meer weten over intuïtief beslissen of werkgeluk? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag in jouw persoonlijke en professionele groei.

 

Je maakt vooruitgang zodra je een beslissing neemt.

 

Wist je dat…

  • je jouw intuïtie kunt versterken door onze trainingen te volgen? Als je moeite hebt met het nemen van beslissingen, helpen wij je graag om weer op je gevoel te vertrouwen. Ontdek hier hoe onze trainingen je kunnen ondersteunen.
  • Meer hierover lezen? Ontdek onze tips voor intuïtief beslissen en hoe je werkgeluk kunt vergroten.
  • Hier vind je meer informatie over onze persoonlijke begeleiding.
  • Wil je je zelfbewustzijn vergroten en je koers helder krijgen? Onze training “Persoonlijk Leiderschap” bieden wij aan in Oostenrijk en vanaf 2025 ook in Nederland. Dan in de vorm van 6 losse trainingsdagen in 6 maanden. Dé kans om diepgaand aan jezelf te werken in een inspirerende omgeving.
  • Meer weten? Bel Peter 06-29091861 of Sietske 06-40369922 voor meer informatie over onze trainingen en begeleiding. Ontdek hoe wij je kunnen ondersteunen op jouw pad naar persoonlijk en professioneel succes.

Sietske Biesmeijer

Executive Coach - TEAMexpert

Sietske Biesmeijer heeft een samengesteld gezin met 4 kids, runt met man een eigen zaak en werkt meestal fulltime. Is daarnaast coach bij een Landelijke aanbieder, heeft zitting in de Raad van Toezicht van Stichting AlGoed en maakt in haar vrije tijd graag kunst.

Blije en gelukkige mensen presteren beter

Teams functioneren beter als zij blijvend leren en zich blijven ontwikkelen. Als teams en teamleden goede prestaties leveren voegen zij waarde toe aan de organisatie.

Klik hier voor meer informatie

Wij helpen hele grote bedrijven, MKB maar ook kleine organisaties

Leiderschap of leidinggeven?

Ontdek jouw persoonlijk leiderschap in ons eBook “Leiderschap of leidinggeven”. We nemen je mee in vier stappen hoe jij als leidinggevende trouw kunt zijn aan jezelf en jouw kracht kunt gebruiken om anderen leiding te geven. Wanneer jij in beweging komt, volgt de rest vanzelf.