Zelfreflectie binnen het team

Zelfreflectie is het overdenken van de eigen gedachten, gevoelens, handelingen en effecten daarvan, om zelfkennis te vergroten en om in de toekomst effectiever met situaties om te gaan. Grofweg zijn er drie momenten van reflectie mogelijk: vooraf, tijdens en achteraf.

Wat blokkeert zelfreflectie?

Natuurlijk bent je goed in het ‘naar jezelf kijken’. Je ziet hoe anderen om jou heen als blinde ezels rondrennen en zich continu tegen dezelfde steen stoten. Maar jij niet! Je ziet de blinde vlekken van anderen en hoe zij deze elke keer weer ontkennen en omzeilen. Maar jij niet!

Deze 4 belangrijke mechanismen blokkeren zelfreflectie

 1. zo ben ik nu eenmaal
 2. het ligt aan de ander
 3. het ligt aan de omstandigheden
 4. ik wil er niet meer aan denken
Weten hoe het dan wel werkt?
 1. Kijk naar jezelf, zoals je ook naar anderen kijkt. Dit vraagt dat jij je eigen gedrag niet afdoet met ‘zo ben ik nu eenmaal’, maar kritisch en eerlijk jezelf in ogenschouw neemt.
 2. Kijk naar je eigen rol en handelen en het effect daarvan op anderen.
 3. Hoe vergroot jij je eigen invloed op de situatie en wat heb je daarvoor nodig?
 4. Organiseert je eigen feedback. Zoek iemand op om samen terug te kijken. Anderen helpen jou je spiegelbeeld aan te scherpen en blinde vlekken inzichtelijker te maken.
In je team

Zelfreflectie binnen je team leert je een kritisch- reflectieve houding aan te nemen. Deze houding maakt communicatie transparanter, zorgt voor meer aandacht voor diversiteit en verhoogt het plezier in het samenwerken. Door als team op je eigen functioneren te reflecteren ontstaat er sociale interactie en ruimte voor dialoog.

Een goede tool bij zelfreflectie is een training Kernkwadranten – Ofman in je Team. Het laat zien dat waar jij het hardst naar wijst, vooral iets over jezelf zegt. Kies eens voor een kennismaking d.m.v. onze Turbo Training om te kijken of je er iets mee wilt in je team!

 

Zelfreflectie is een methode om wijsheid
te vergaren!

 

Wist je dat…

 • AIs goed samenwerken binnen het team bij jou een probleem is, je goed bij ons terecht kunt!
 • Je hier meer info vindt over onze TEAMtrajecten
 • Wij er graag met jou een succesvol team van maken!
 • Peter 06-29091861 of Sietske 06-40369922 graag bij je langskomen hiervoor.

Sietske Biesmeijer

Executive Coach - TEAMexpert

Sietske Biesmeijer heeft een samengesteld gezin met 4 kids, runt met man een eigen zaak en werkt meestal fulltime. Is daarnaast coach bij een Landelijke aanbieder, heeft zitting in de Raad van Toezicht van Stichting AlGoed en maakt in haar vrije tijd graag kunst.

Blije en gelukkige mensen presteren beter

Teams functioneren beter als zij blijvend leren en zich blijven ontwikkelen. Als teams en teamleden goede prestaties leveren voegen zij waarde toe aan de organisatie.

Klik hier voor meer informatie

Wij helpen hele grote bedrijven, MKB maar ook kleine organisaties

Leiderschap of leidinggeven?

Ontdek jouw persoonlijk leiderschap in ons eBook “Leiderschap of leidinggeven”. We nemen je mee in vier stappen hoe jij als leidinggevende trouw kunt zijn aan jezelf en jouw kracht kunt gebruiken om anderen leiding te geven. Wanneer jij in beweging komt, volgt de rest vanzelf.