Word baas over je eigen tijd

Iedereen heeft 24 uur per dag tot zijn beschikking en daar moeten we het mee doen. Tijd is niet te koop of te leen. Dat maakt het tot een kostbaar goed, misschien wel het kostbaarste wat je bezit.

 

Tijd tekort?

‘Zaten er maar meer uren in een dag…’ denk je soms wanhopig, als je weer eens tijd tekort komt voor alles wat je moet en wilt doen op een dag. Het is echter nog maar de vraag of je werkelijk geholpen zou zijn met extra uren. De paradox is vaak dat zodra je meer tijd te besteden krijgt, je daarin toch weer meer wilt doen, met als gevolg dat je binnen de kortste keren opnieuw tijdgebrek hebt…

 

Efficiency

Als je af wilt van het gevoel dat je nooit tijd genoeg hebt, zul je keuzes voor jezelf moeten maken: wat vind ik belangrijk en waar wil ik mijn tijd nu aan besteden? Wat is urgent en wat kan eigenlijk nog wachten? Één van de grote voordelen van tijd inplannen is dat je volledig je aandacht aan de bijbehorende taak kunt wijden. Dit werkt ontspannend én je werkt beter, sneller en makkelijker.

 

Geen tijd hebben bestaat niet; geen tijd nemen wel

 

Plannen!!

Een goede planning is het halve werk. Soms is beginnen het moeilijkste deel van de dag. Vooral op maandag! Erger nog, een slechte start kan de hele dag of zelfs de hele week ruïneren. Begin dus goed; een aantal tips om op gang te komen

 

10 tips om op gang te komen

  1. Plan de dag van morgen, liefst aan het eind van deze dag.
  2. Plan per dag iets wat je af wilt maken.
  3. Regel met jouw collega’s tijden (blokuren) waarop je ongestoord kunt werken.
  4. Start telefoongesprekken met een doel en meld direct waarvoor je de ander belt.
  5. Handel ‘papier’ in één keer af.
  6. Doe vergelijkbare taken achter elkaar.
  7. Denk in de ochtend, praat in de middag (vanwege de middagdip). Of misschien net andersom als dat beter bij jouw energie past.
  8. Ga gewoon door met je werk als iemand je onverwacht stoort.
  9. Plan belangrijke, maar niet direct urgente, taken op rustige tijdstoppen.
  10. Gebruik je hoofd om te denken, niet om te onthouden.

 

Tenslotte

Vraag jij je regelmatig af hoe je alles gedaan kunt krijgen van wat je wilt en moet doen? Zijn er taken waar je steeds maar niet aan toe komt? Vraag jij je aan het eind van de dag vaak af wat je eigenlijk allemaal hebt gedaan? Kortom, wil jij je persoonlijke effectiviteit verbeteren? Dan is onze 90 minutes Time Management wel iets voor jou! Daarnaast geven wij 2x per jaar onze gratis Kennissessie > Hoe ga ik om met tijdsdruk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sietske Biesmeijer

Executive Coach - TEAMexpert

Sietske Biesmeijer heeft een samengesteld gezin met 4 kids, runt met man een eigen zaak en werkt meestal fulltime. Is daarnaast coach bij een Landelijke aanbieder, heeft zitting in de Raad van Toezicht van Stichting AlGoed en maakt in haar vrije tijd graag kunst.

Blije en gelukkige mensen presteren beter

Teams functioneren beter als zij blijvend leren en zich blijven ontwikkelen. Als teams en teamleden goede prestaties leveren voegen zij waarde toe aan de organisatie.

Klik hier voor meer informatie

Wij helpen hele grote bedrijven, MKB maar ook kleine organisaties

Leiderschap of leidinggeven?

Ontdek jouw persoonlijk leiderschap in ons eBook “Leiderschap of leidinggeven”. We nemen je mee in vier stappen hoe jij als leidinggevende trouw kunt zijn aan jezelf en jouw kracht kunt gebruiken om anderen leiding te geven. Wanneer jij in beweging komt, volgt de rest vanzelf.