Groei als team door zelfreflectie

Bij teamontwikkeling speelt zelfreflectie een cruciale rol. Het gaat om het vermogen om bewust stil te staan bij je eigen gedachten, gevoelens en gedrag, en het effect daarvan op anderen. Zelfreflectie binnen teams bevordert niet alleen persoonlijke groei, maar zorgt er ook voor dat de communicatie transparanter wordt, diversiteit beter benut wordt  en het werkplezier toeneemt.

Wat blokkeert zelfreflectie?

Hoewel we vaak denken dat we goed zijn in zelfreflectie, is dat in de praktijk vaak een stuk lastiger. Het is makkelijk om de blinde vlekken van anderen te zien, maar het kan een uitdaging zijn om eerlijk naar onszelf te kijken. Deze vier mechanismen staan zelfreflectie in de weg:

  1. Zo ben ik nu eenmaal
  2. Het ligt aan de ander
  3. Het ligt aan de omstandigheden
  4. Ik wil er niet meer aan denken

Hoe reflectie wél werkt

Zelfreflectie vraagt om een eerlijke en kritische houding ten opzichte van je eigen gedrag. Dit geldt niet alleen op individueel niveau, maar zeker ook binnen teams. Hier zijn vier stappen die kunnen helpen:

  1. Kijk net zo kritisch naar jezelf als je naar anderen kijkt
  2. Onderzoek je eigen rol en invloed
  3. Vergroot je invloed door pro actief te zijn en actie te ondernemen
  4. Vraag om feedback van collega’s en kijk hoe je dit kunt toepassen

Reflectie binnen teams

Wanneer teams zichzelf leren reflecteren, ontwikkelen ze een cultuur van openheid en vertrouwen. Deze cultuur stimuleert een transparantere communicatie, meer begrip voor elkaars verschillen en zorgt voor een positievere werksfeer. Reflectie binnen teams leidt vaak tot diepgaande gesprekken, meer inzicht in elkaars kwaliteiten en valkuilen, en helpt teams om effectiever samen te werken.

Een goede tool hierbij is de Kernkwadranten training van Ofman. Het laat zien dat wat je irriteert aan anderen vaak iets over jezelf zegt.

Daarnaast kan Intervisie een krachtig middel zijn om samen te reflecteren. Door in een kleine groep collega’s ervaringen en uitdagingen te bespreken, krijg je nieuwe inzichten in je eigen handelen en de dynamiek binnen het team.

 

Sta stil, reflecteer en groei met je team naar succes!

 

Wist je dat…

  • AIs goed samenwerken binnen jouw team wel wat aandacht kan gebruiken, je goed bij ons terecht kunt!
  • Je hier meer info vindt over onze TEAMtrajecten
  • Wij er graag met jou een succesvol team van maken!
  • Peter 06-29091861 of Sietske 06-40369922 graag bij je langskomen om te sparren met je.
  • Wil je je zelfbewustzijn vergroten en je koers helder krijgen? Voor onze training Persoonlijk Leiderschap gaan wij sinds 2019 naar Oostenrijk. Vanaf 2025 geven we deze training ook in Nederland. Dan in de vorm van 6 losse trainingsdagen in 6 maanden. Dé kans om diepgaand aan jezelf te werken in een inspirerende omgeving.

Sietske Biesmeijer

Executive Coach - TEAMexpert

Sietske Biesmeijer heeft een samengesteld gezin met 4 kids, runt met man een eigen zaak en werkt meestal fulltime. Is daarnaast coach bij een Landelijke aanbieder, heeft zitting in de Raad van Toezicht van Stichting AlGoed en maakt in haar vrije tijd graag kunst.

Blije en gelukkige mensen presteren beter

Teams functioneren beter als zij blijvend leren en zich blijven ontwikkelen. Als teams en teamleden goede prestaties leveren voegen zij waarde toe aan de organisatie.

Klik hier voor meer informatie

Wij helpen hele grote bedrijven, MKB maar ook kleine organisaties

Leiderschap of leidinggeven?

Ontdek jouw persoonlijk leiderschap in ons eBook “Leiderschap of leidinggeven”. We nemen je mee in vier stappen hoe jij als leidinggevende trouw kunt zijn aan jezelf en jouw kracht kunt gebruiken om anderen leiding te geven. Wanneer jij in beweging komt, volgt de rest vanzelf.