Mag de lat wat lager?

 

Je bent lekker bezig in je werk – de hele Covid19 perikelen laat je snel achter je – gauw weer terug naar normaal

Je bent er weer voor je collega’s, gaat op zoek naar volgende projecten of carrièremogelijkheden. Want jezelf profileren heeft ook een beetje achterstand opgelopen. Privé stort je jezelf weer vol in de sociale contacten, want we moeten toch wel inhalen wat we de afgelopen 2 jaar hebben gemist! Eropuit met partner/kids. Eindelijk weer skiën en de weekenden inplannen met uit eten, borrelen, naar de film of met vrienden uit.

Zit je goed in je vel en houd je bij wat energie oplevert en wat energie kost, dan red je het vast wel. Maar merk je dat je vermoeider wordt? Zelfs na een lekker weekend ben je nog niet echt uitgerust. Of doe je zo je best dat je er zelf aan onderdoor dreigt te gaan? Dan is het goed om te checken of je toch niet te veel doet en opeens weer te hard van stapel loopt. Misschien leg je de lat te hoog?

 

Signalen

De lat te hoog leggen, is iets anders dan goed werk willen leveren. Ga je doorgaans voor goede kwaliteit en ben je redelijk veeleisend voor jezelf (en de ander)? Dan kan dat niet echt kwaad als het voor belangrijke zaken is. Maar check eens of je dit ook kunt loslaten. Moet de lat altijd zo hoog, of zit er een bepaalde dwang op? Pieker je daarnaast vaak, ervaar je meer stress, maak jij je snel zorgen of het wel goed genoeg is wat je doet? Dan kan het zijn dat je té hoge eigen aan jezelf stelt.

 

Vermoeidheid

Natuurlijk kun je gewoon moe zijn omdat het een drukke periode was, er privé nog veel bij kwam, je conditie eigenlijk wat beter mag en je echt wel aan een weekend vrij toe bent. Toch is het goed om serieus te kijken naar vermoeidheid. Is dit enkel van de afgelopen periode of duurt het al langer? En zijn er naast vermoeidheid nog andere klachten (slecht slapen, humeurig, weinig eetlust, verminderde concentratie etc.)? Vermoeidheid kan een signaal zijn van verhoogde stress, overspannen of burn-out.

 

Realistisch

Jezelf vergelijken met anderen helpt vaak niet. Wat beter werkt, is realistische en haalbare doelen te stellen. Wat is de bedoeling, hoeveel tijd kost dit, is dit mijn taak, wat heb ik hiervoor nodig, kan ik evt. hulp vragen, heb ik dan nog voldoende tijd voor de andere taken? Vragen die jij jezelf kunt stellen om duidelijk te maken of dit iets is voor jou én voor dit moment. Als je merkt dat je toch weer gaat vergelijken hoe andere collega’s iets doen, bedenk dan dat jij niet voor niets op deze plek zit, deze functie hebt. Welke kwaliteiten heb jij die hiervoor nodig zijn? En hoe fijn is het als je met die kwaliteiten aan de slag gaat? In plaats van jezelf bezighouden met de ander of té hoge eisen aan jezelf stellen, zodat je slechts teleurgesteld wordt.

 

Perfectionisme

Heb jij het idee dat je perfectionistisch bent, kijk dan eens waar dat vandaan komt. Wat maakt dat jij alles perfect wilt doen? Wat is het ergste dat er kan gebeuren als iets niet perfect gaat, welke gedachten heb je dan? En zijn deze gedachten eigenlijk wel reëel? Bewuster van jezelf en je eigen gewoonten en gedachten worden, kan je helpen om nieuwe keuzes te maken. Meer vanuit het oogpunt dat je goed bent zoals je bent!

 

Gewoontes

Misschien heb je vroeger wel geleerd om hard te werken en niet te klagen. Dan kan het zijn dat je zelf niet eens door hebt dat je harder werkt dan goed voor je is. Goed willen presteren is prima, maar als het van jezelf altijd moet, ongeacht de situatie, persoon of hoe jij je voelt? Dan ben je uit contact met jezelf en is het verhelderend om je gewoontes eens onder de loep te nemen.

 

Praten

We hebben een duidelijk beeld van onszelf, ons werk, wat wij belangrijk vinden en willen leveren. Maar is dit wel reëel? Bespreek eens met een collega of je leidinggevende of dat wat jij vindt dat je allemaal moet doen, wel de bedoeling is. En of het ook de bedoeling is om het op die manier uit te voeren. Misschien blijkt dat je tijd en energie stopt in zaken die minder relevant zijn. Te veel puntjes op de ‘i’, terwijl je leidinggevende met de helft ook al blij is. Vaak zie je zelf niet goed wat er anders kan, dus ga in overleg.

 

Kiezen

Wat is belangrijk? Heb jij het idee dat je vaak de lat te hoog legt, dan kan het zijn dat je ook moeite hebt met keuzes maken en het stellen van prioriteiten. Alles is altijd belangrijk én urgent. Dan wordt het wel erg moeilijk om te bepalen welke klus voorrang heeft. Als je altijd alles goed wilt doen en daarnaast iedereen te vriend wilt houden, gaat het op den duur niet goed. Verhoogde werkdruk, opdrachten komen niet op tijd af, of juist onderpresteren omdat niet alles perfect kan, liggen op de loer. Leer beter prioriteren, vraag hoe je collega’s dit doen of schakel een coach in. Leer hoe je beter in staat bent om keuzes te maken in je werk. Dit geeft ontspanning en dat is weer goed voor jou én voor je collega’s.

 

 

TIPS – hoe leg je de lat later?

  1. Stel vooraf duidelijk doelen. Onderzoek wat nodig en realistisch is om een bepaalde taak af te ronden, maak daar heldere doelen van.
  2. Plan niet je hele agenda vol, houd zo’n 20% vrij voor onvoorziene zaken: vragen van collega’s, taken die uitlopen, een spoedklus of gewoon een kop koffie.
  3. Ken jezelf. Neem op tijd pauze of plan het bewust in als je de neiging hebt om niet naar je behoefte te luisteren. Ga even van je werkplek, loop een rondje of klets met je collega bij. Dit geeft ontspanning en laat je brein even tot rust komen. Hierna ben je weer fitter voor de volgende taken.
  4. Vraag om hulp. Soms kom je er niet uit of heeft een collega meer ervaring ergens mee. Dan is hulp vragen een slimme actie die jou tijd en de ander vaak een goed gevoel oplevert.
  5. Wees lief voor jezelf. Je bent echt niet de enige die onzeker is of twijfelt. Je mag fouten maken en er vooral van leren.
  6. Evalueer aan het eind van je werkdag: wat ging er goed, waar ben je tevreden over. Schrijf dit eens op. Zo neem jij jezelf meer serieus en eindig je de dag positief.

 

Wist je dat…

Sietske Biesmeijer

Executive Coach - TEAMexpert

Sietske Biesmeijer heeft een samengesteld gezin met 4 kids, runt met man een eigen zaak en werkt meestal fulltime. Is daarnaast coach bij een Landelijke aanbieder, heeft zitting in de Raad van Toezicht van Stichting AlGoed en maakt in haar vrije tijd graag kunst.

Blije en gelukkige mensen presteren beter

Teams functioneren beter als zij blijvend leren en zich blijven ontwikkelen. Als teams en teamleden goede prestaties leveren voegen zij waarde toe aan de organisatie.

Klik hier voor meer informatie

Wij helpen hele grote bedrijven, MKB maar ook kleine organisaties

Leiderschap of leidinggeven?

Ontdek jouw persoonlijk leiderschap in ons eBook “Leiderschap of leidinggeven”. We nemen je mee in vier stappen hoe jij als leidinggevende trouw kunt zijn aan jezelf en jouw kracht kunt gebruiken om anderen leiding te geven. Wanneer jij in beweging komt, volgt de rest vanzelf.