Ongelukkig op je werk

Weet je dat bijna een kwart van de medewerkers ongelukkig op zijn werk zit? Misschien niet echt leuk nieuws om te lezen. Maar ik ga je ook tips geven hoor, voor als jij niet lekker werkt óf als je een team hebt waarvan het werkgeluk ook wel wat opgekrikt kan worden.

 

25% is niet gelukkig

Er zijn verschillende redenen waarom medewerkers niet gelukkig zijn in hun werk. Ongelukkig met je werk of je werkzaamheden kan komen door een gebrek aan voldoening. Door ambities die er eens waren, zijn meer naar de achtergrond verschoven. Maar ook de sfeer in het team of juist het gebrek aan sfeer wordt vaak genoemd. En helaas ook pestgedrag, langdurige hoge werkdruk of een stressvolle privé situatie kunnen allemaal zorgen voor minder werkplezier.

 

Check je eigen werkplezier

Check hieronder hoe bewust jij bent van jouw werkplezier versus ongelukkig op je werk. Welke punten herken je?

 • Op je vrije dag pieker je over je werk
 • Als collega’s om hulp vragen vind je dit vooral lastig
 • Op je werk ben je voornamelijk met jezelf bezig
 • Je vindt alle collega’s eikels
 • Zelfs de kleinste dingen geven irritatie
 • Je schuift steeds vaker lastige taken voor je uit
 • Je hebt allerlei vage klachten zoals hoofdpijn, slapeloosheid, spierpijn en ervaart weinig energie
 • Je telt de uren af totdat het tijd is om naar huis te gaan (zelfs nog voor je aan je werk bent begonnen)
 • Je salaris is het enige dat nog belangrijk is

Als je meer dan 3 van de bovenstaande punten regelmatig ervaart, heeft je werkgeluk wel wat aandacht nodig. En als leidinggevende zijn dit punten om te bespreken met je medewerkers of om eens met deze onderzoekende blik rond te lopen.

 

Meer werkgeluk ervaren

Er is niet 1 oplossing om meer werkgeluk te ervaren. Wees je bewust van alle mogelijke aspecten die bijdragen aan jouw werkplezier en ga er stap voor stap mee aan de slag. Werkgeluk ontstaat wanneer je vanuit je kwaliteit werkt. Als iemand jouw bijdrage op waarde schat of je het vertrouwen geeft dat je de klus kan klaren. Als collega’s elkaar versterken. Als jij je werk kan doen op je eigen manier en samenwerken soepel verloopt. Als iemand vertrouwt op jouw kennis en ervaring.

 

Blije en gelukkige medewerkers presteren beter

 

Meer voldoening uit je werk te halen

10 tips

 1. Kijk of je voornamelijk vanuit je kwaliteiten werkt. Heb je het gevoel dat je kennis volledig wordt benut? Kijk anders eens wat je kan aanpassen.
 2. Heb je het idee dat je niet wordt beloond voor wat je doet, ga in gesprek. Door te bespreken wat je behoeften en verwachtingen zijn, komt er duidelijkheid. Dat is voor iedereen fijn.
 3. Vrije dagen zijn er niet voor niets. Maak je daar wel optimaal gebruik van? Zorg je voor ontspanning, leuke momenten, neem je afstand van je werk en laad je weer op?
 4. Maak je taken leuker. Soms is dit door samen te werken of door het iets anders in te delen.
 5. Doe je iets dat bijdraagt aan het grote geheel? Ben je daadwerkelijk een belangrijk onderdeel van jullie organisatie?
 6. Daag jezelf uit. Het kan heel lekker zijn om een nieuwe lastige klus te klaren of eens nieuwe dingen aan te pakken.
 7. Kun je met het werk dat je doet anderen helpen en daar tevreden en trots op zijn?
 8. Neem je de tijd om op een leuke manier met je collega’s om te gaan (koffie/klets moment) of is alles alleen maar gericht op de inhoud?
 9. Geeft je werkplek je energie? Zo niet, kijk of je er iets aan kunt doen om het prettiger te maken voor je.
 10. Neem je werk/privé balans eens onder de loep. Heb je nog energie over als je thuis komt? Of… heb je eigenlijk wel energie als je gaat werken?

Veel punten kun je zelf mee aan de slag. Maar je hoeft het zeker niet alleen te doen. Sterker nog, dit is niet echt bevorderlijk voor het resultaat. Laat een collega of je leidinggevende eens meekijken. En als dat niet goed voelt, ga dan eens praten met een vertrouwenspersoon of coach. Maak hem deelgenoot van waar je mee zit. Misschien levert een tijdelijke wijziging van taken, uren of werkplek wel heel veel voor je op.

 

Blijf positief!

Natuurlijk is het niet leuk als je ongelukkig op je werk bent. Daarom is het goed om dit te onderzoeken. Maar vergeet niet te kijken naar de positieve dingen. Wat gaat er goed en waar ben je heel blij mee. Pas als je jouw werkgeluk van beide kanten bekijkt, heb je een realistisch beeld en weet of je er echt mee aan de gang moet!

 

Meer hierover lezen?

 

Elke maand onze tips ontvangen?

Abonneer je hier op onze blog, dan valt ie elke maand in je inbox!

Sietske Biesmeijer

Executive Coach - TEAMexpert

Sietske Biesmeijer heeft een samengesteld gezin met 4 kids, runt met man een eigen zaak en werkt meestal fulltime. Is daarnaast coach bij een Landelijke aanbieder, heeft zitting in de Raad van Toezicht van Stichting AlGoed en maakt in haar vrije tijd graag kunst.

Blije en gelukkige mensen presteren beter

Teams functioneren beter als zij blijvend leren en zich blijven ontwikkelen. Als teams en teamleden goede prestaties leveren voegen zij waarde toe aan de organisatie.

Klik hier voor meer informatie

Wij helpen hele grote bedrijven, MKB maar ook kleine organisaties

Leiderschap of leidinggeven?

Ontdek jouw persoonlijk leiderschap in ons eBook “Leiderschap of leidinggeven”. We nemen je mee in vier stappen hoe jij als leidinggevende trouw kunt zijn aan jezelf en jouw kracht kunt gebruiken om anderen leiding te geven. Wanneer jij in beweging komt, volgt de rest vanzelf.