Weet je dat bijna een kwart van de medewerkers ongelukkig op zijn werk zit? Misschien niet echt leuk nieuws om te lezen. Maar ik ga je ook tips geven hoor, voor als jij niet lekker werkt óf als je een team hebt waarvan het werkgeluk ook wel wat opgekrikt kan worden.
25% is niet gelukkig
Er zijn verschillende redenen waarom medewerkers niet gelukkig zijn in hun werk. Ongelukkig met je werk of je werkzaamheden kan komen door een gebrek aan voldoening. Door ambities die er eens waren, zijn meer naar de achtergrond verschoven. Maar ook de sfeer in het team of juist het gebrek aan sfeer wordt vaak genoemd. En helaas ook pestgedrag, langdurige hoge werkdruk of een stressvolle privé situatie kunnen allemaal zorgen voor minder werkplezier.
Check je eigen werkplezier
Check hieronder hoe bewust jij bent van jouw werkplezier versus ongelukkig op je werk. Welke punten herken je?
- Op je vrije dag pieker je over je werk
- Als collega’s om hulp vragen vind je dit vooral lastig
- Op je werk ben je voornamelijk met jezelf bezig
- Je vindt alle collega’s eikels
- Zelfs de kleinste dingen geven irritatie
- Je schuift steeds vaker lastige taken voor je uit
- Je hebt allerlei vage klachten zoals hoofdpijn, slapeloosheid, spierpijn en ervaart weinig energie
- Je telt de uren af totdat het tijd is om naar huis te gaan (zelfs nog voor je aan je werk bent begonnen)
- Je salaris is het enige dat nog belangrijk is
Als je meer dan 3 van de bovenstaande punten regelmatig ervaart, heeft je werkgeluk wel wat aandacht nodig. En als leidinggevende zijn dit punten om te bespreken met je medewerkers of om eens met deze onderzoekende blik rond te lopen.
Meer werkgeluk ervaren
Er is niet 1 oplossing om meer werkgeluk te ervaren. Wees je bewust van alle mogelijke aspecten die bijdragen aan jouw werkplezier en ga er stap voor stap mee aan de slag. Werkgeluk ontstaat wanneer je vanuit je kwaliteit werkt. Als iemand jouw bijdrage op waarde schat of je het vertrouwen geeft dat je de klus kan klaren. Als collega’s elkaar versterken. Als jij je werk kan doen op je eigen manier en samenwerken soepel verloopt. Als iemand vertrouwt op jouw kennis en ervaring.
Blije en gelukkige medewerkers presteren beter
Meer voldoening uit je werk te halen
10 tips
- Kijk of je voornamelijk vanuit je kwaliteiten werkt. Heb je het gevoel dat je kennis volledig wordt benut? Kijk anders eens wat je kan aanpassen.
- Heb je het idee dat je niet wordt beloond voor wat je doet, ga in gesprek. Door te bespreken wat je behoeften en verwachtingen zijn, komt er duidelijkheid. Dat is voor iedereen fijn.
- Vrije dagen zijn er niet voor niets. Maak je daar wel optimaal gebruik van? Zorg je voor ontspanning, leuke momenten, neem je afstand van je werk en laad je weer op?
- Maak je taken leuker. Soms is dit door samen te werken of door het iets anders in te delen.
- Doe je iets dat bijdraagt aan het grote geheel? Ben je daadwerkelijk een belangrijk onderdeel van jullie organisatie?
- Daag jezelf uit. Het kan heel lekker zijn om een nieuwe lastige klus te klaren of eens nieuwe dingen aan te pakken.
- Kun je met het werk dat je doet anderen helpen en daar tevreden en trots op zijn?
- Neem je de tijd om op een leuke manier met je collega’s om te gaan (koffie/klets moment) of is alles alleen maar gericht op de inhoud?
- Geeft je werkplek je energie? Zo niet, kijk of je er iets aan kunt doen om het prettiger te maken voor je.
- Neem je werk/privé balans eens onder de loep. Heb je nog energie over als je thuis komt? Of… heb je eigenlijk wel energie als je gaat werken?
Veel punten kun je zelf mee aan de slag. Maar je hoeft het zeker niet alleen te doen. Sterker nog, dit is niet echt bevorderlijk voor het resultaat. Laat een collega of je leidinggevende eens meekijken. En als dat niet goed voelt, ga dan eens praten met een vertrouwenspersoon of coach. Maak hem deelgenoot van waar je mee zit. Misschien levert een tijdelijke wijziging van taken, uren of werkplek wel heel veel voor je op.
Blijf positief!
Natuurlijk is het niet leuk als je ongelukkig op je werk bent. Daarom is het goed om dit te onderzoeken. Maar vergeet niet te kijken naar de positieve dingen. Wat gaat er goed en waar ben je heel blij mee. Pas als je jouw werkgeluk van beide kanten bekijkt, heb je een realistisch beeld en weet of je er echt mee aan de gang moet!
Meer hierover lezen?
- Deze blog gaat over hoe je stressvrij door je hoge werkdruk heen komt
- Hier vind je tips hoe je een burn-out kunt te voorkomen
- En hier lees je tips leest over de lat wat lager leggen
- Ons voorkom Burn-out traject is al jaren succesvol, lees hier meer
- Bel Sietske 06-40369922 als je meer info hierover wilt
Elke maand onze tips ontvangen?
Abonneer je hier op onze blog, dan valt ie elke maand in je inbox!