Niet streven naar succes, maar juist de toegevoegde waarde

Niet streven naar succes,
maar juist de toegevoegde waarde

Leidinggeven heeft een houdbaarheidsdatum. Je moet je heel bewust zijn of je voor de organisatie nog van toegevoegde waarde bent. Soms heeft een organisatie iets of iemand anders nodig om (nog) verder te komen. Dat is precies zo’n moment waarop Mayke Ruven, Bedrijfskundig Manager van Medical School Twente, bewust in- of uitstapt.

Drijfveer op het snijvlak
van zorg en onderwijs

 

“Ooit ben ik begonnen in de zorg als Hoofd Opleidingen in de ouderenzorg en ziekenhuis, waarna ik 16 jaar bij verschillende onderwijsinstellingen heb gewerkt. Nu werk ik hier op Medical School Twente, hét leerhuis van Medisch Spectrum Twente. Mijn drijfveer ligt duidelijk op het snijvlak van zorg en onderwijs waar momenteel misschien wel een van de grootste uitdagingen tot nu toe in de maatschappij ligt.

“Wat momenteel namelijk niet gezien wordt, is de arbeidskrapte in beide branches. Dit knelt enorm waardoor we ons moeten gaan afvragen of we straks wel de mensen hebben om de nodige zorg te verlenen. Momenteel zijn we nog niet in staat om een structurele oplossing hiervoor te vinden, maar mijn doel is wel om hier invloed op uit te oefenen. Al is het maar één stapje tegelijkertijd…”, vertelt Mayke.

h

Anticiperen op transformatie

Medical School Twente is, zoals Mayke zegt, het leerhuis van Medisch Spectrum Twente. Het leerhuis is ondersteunend aan het zorgproces. Mayke: “We spelen altijd met de vraag welk personeel nu nodig is én over 5 jaar. Moeten we daarvoor op een andere manier opleiden? De zorg maakt namelijk een transformatie door in de vorm van digitalisering en technologische innovaties. Hoe bereiden we beginnende en ervaren medewerkers hierop voor? Levert dat daadwerkelijk minder bezoeken op aan het ziekenhuis of gaat het ten koste van de kwaliteit van de zorg? Is het wel voldoende veilig? Dat zijn vragen waar we antwoord op moeten geven.

 

“Wanneer je constateert dat een bepaalde ontwikkeling goed is, dan wil je dat mensen op een andere manier gaan werken. Denk aan het interpreteren van gegevens op een scherm, nieuwe vaardigheden en competenties. Ik ben samen met andere managers, de overkoepelende factor om dit in goede banen te leiden.”

 

 

h

Sparringpartner voor verandering

 

Een structurele oplossing vinden voor de arbeidskrapte én anticiperen op de transformatie in de zorg is best een opgave. “Dat moeten we ook echt met zijn allen doen. Het enige onderwerp waarvoor ik nog het woord ‘moeten’ gebruik, het liefst met een hoofdletter. Maar met Sietske als sparringpartner kwam ik erachter hoe vaak we dat woord onbewust gebruiken. Toen ik zo’n 10 jaar geleden met haar aan de slag ging, hebben we ‘moeten’ uitgebannen. Dat lijkt klein en pragmatisch, maar het gaat juist over wat je dagelijks doet en wat je belemmert. Ik werkte toen nog in het onderwijs en was aan het stoeien met mijzelf en mijn rol als teammanager. Mijn uitdaging is continu: ‘Waar wil ik naartoe werken en wat komt daar allemaal bij kijken?’.
 
“Ik heb in die zin altijd iets wat ik Sietske kan voorleggen, iets om op te kauwen. Een medewerker die niet in beweging komt of juist een enorm verandertraject, zoals nu. Soms geeft ze me ook gewoon een schop onder de kont of een arm om mij heen. Dat weet ze heel goed in te schatten. We kunnen ook vreselijk lachen om dezelfde dingen. Wat ik heel erg aan haar waardeer, is dat het bij tijd heel praktisch en pragmatisch is. Soms is het gewoon dit en dit ga je doen en dan is het af. Andere keren kan het hoog over en filosofisch zijn. Maar iedere keer hoort ze de vraag achter de vraag.”

Vanwaar die houdbaarheidsdatum?

“Wanneer je ergens voor een bepaalde periode bent, dan weet je op een gegeven moment hoe het team of de organisatie in elkaar steekt. Dat kan zelfs voorspelbaar worden. Ik weet van mijzelf hoe ik in zo’n situatie reageer. Om zo’n patroon te doorbreken, is het belangrijk om te weten wanneer het moment is dat je niet meer van toegevoegde waarde bent of kunt zijn. Wanneer je merkt dat door jouw manier van werken het moeilijker wordt om noodzakelijke veranderingen door te voeren. Dat is vaak voor mij reden om te wisselen van baan. Om de weg vrij te maken voor diegene die de kar nóg verder kan trekken dan ik.”

“Voorlopig is mijn huidige houdbaarheidsdatum nog niet verlopen, want de grootste uitdaging tot nu toe is mij op het lijf geschreven.”

 

– Mayke Ruven, Bedrijfskundig Manager van Medical School Twente

Foto MST: indebuurt

Leiderschap of leidinggeven?

Ontdek jouw persoonlijk leiderschap in ons eBook “Leiderschap of leidinggeven”. We nemen je mee in vier stappen hoe jij als leidinggevende trouw kunt zijn aan jezelf en jouw kracht kunt gebruiken om anderen leiding te geven. Wanneer jij in beweging komt, volgt de rest vanzelf.